Син флаг – вдигнат!

Тази година за пръв път чух за “Син флаг”. Тези от вас които са грамотни по темата могат да прескочат първия абзац, а за останалите колеги нека поясня: Син флаг е екологична награда която се присъжда на плажове и яхтени пристанища. Идеята тръгва от Франция където през 1985г. се създава Фондация за екологично образование (FEE – Foundation for Environmental Education). Днес във фондацията членуват 64 държави с техните национални звена. България има своето Българско движение “Син флаг” от 1993г.

Отличието обаче не се дава само за плажове и пристанища, присъжда се още на кораби и кораби за наблюдение на китове. Ние за съжаление освен плажовете си имаме и само едно пристанище тази година – Пристанище “Диневи”. Да се надяваме, че просто другите нашенски яхтостоянки са се разсеяли и са пропуснали да кандидатстват. Иначе и през 2012г. първенеца в световен мащаб е ….. тара ра ра рам – Испания със цели 683 Сини флага, 35 повече от миналата година. Това са 539 плажа и 83 пристанища, явно добре им се получава туризма на тия хора. С други думи, където и да отидете на плаж в Испания няма да сгрешите особено. ПЪк защо не да си напрвите един тур „испнаски плажове ‘2012“. На второ място пък се нарежда Гърция със своите 394 флага. Абе тия държави явно като ги плесне кризата и се мотивират, дали и нас не трябва да ни плесне нещо, че да оглавим подобен род класация или поне да се придвижим по напред. Е и 12 не лошо число, имаме си 12 отличени плажа за това лято: Албена, Буните във Варна, Дюните, Елените, Поморие – изток, Созопол – Харманите, Слънчев бряг – южен и северен плаж, Слънчев ден, Свети Влас – централен, изток-запад и нов плаж. Остават ни още само около 208 за стягане, което значи, че за да задминем Гърците ще трябва да включим не малка бройка пристанища и кораби, може да си направим и такива за наблюдение на китове, а после и китове да си внесем 😉

Обаче по-интересното е какво стои зад това прословуто (макар и до скоро нечуто:)) отличие – освен повече туристи и приходи в хазната разбира се.

Що се отнася до плажовете “Син флаг” гарантира, че водата им е чиста, не се изхвърлят отпадни води в района, достъпа на домашни любимци и животни се контролира, има налични тоалетни, съблекални и душове, постройките около плажа са поддържани и в регулация, насърчава се устойчивия начин на транспорт покрай плажната ивица, има питейна вода, наличен е достатъчен брой спасители и оборудване за първа помощ, осигурен е достъпен за инвалиди. В общи линии е това, а за детайлите може да надникнете тук. Това което обаче ми допадна най-много в “Син флаг” е критерия за екологично образование и информация, който ангажира участващите плажове в организирането на мероприятия с цел екологично образование на деца, ученици пък защо не и възрастни. У нас това се случва основно чрез “Екоучилища”.

Е аз оставам с надеждата, че родния туризъм ще се разраства устойчиво (в превод екологично и умно) и ще увеличава както своите сини флагчета, така и дела си в тези около 3500 милиарда долара, които генерира сектора в световен мащаб. На нас и 100 милиарда ни стигат, не ламтим за много ;). Успешно лято на туристите и туризма, дано интересите и на двете страни съвпаднат и сезон 2012 приключи с усмивка. А до тогава пийте обилно течности по ваш вкус и не забравяйте слънцезащитния крем, че има недостиг на червени раци и да не стане някой грешка в ресторанта – после еди че обяснявай на главния готвач не познаваш русалки.


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 Зорба Гръка
    2012 юли 13

    Интересно въпреки, че Гърците са „кризисни“ явно си пазят и поддържат плажовете и не са го одарили на живот. Е не схващам ние защо пък гуляем по плажовете без да си „плащане“ после сметката на придота, като си прибираме боклука!