Може ли да се съчетаят велосипед, маркетинги и екология. Вариации наистина има, но аз ще се спра на една конкретна идваща от САЩ. EVELO е електрически велосипед, създаден от Boris Mordkovich и Anna Mostovetsky. Двамата обичат природата, обичат велосипедите и обичат да пътуват. За това решават да превърнат това в бизнес, но не такъв на всяка цена. Създават своя електрически велосипед, неговия се казва Ares (Овен), а нейния Aurora (Зора), и решават да поемат на пътешествие в Америка, а ако решат и извън нея. Обаче освен да си починат имат още 2 цели: да популяризират пътуването с велосипед и конкретно техните електрически варианти. Идеята е който ги види и прояви любопитство да тества и ако му допадне да се присъедини към EVELO маняците. А предимствата на EVELO не са никак малко, още повече за едно по-дълго пътуване.

Първото което аз гледам в един велосипед е дизайна, по този критерии Ares и Aurora се котират. За това продължавам на татък моторът от 250 вата и литиевата батерия (36V10Ah) позволяват с едно зареждане да се изминат около 65 км. Вечер ги презареждат за 6 – 4 часа в контакта и на следващия ден отново на велосипеда. Има вариант да зареждате и батериите с малко слънчево зарядно – още по-еко пък и е удобно за нашенските къмпинги и диви туристически дестинации.

Двамата пътешественици планират да са на велосипедите между 4 и 6 месеца, като по този начин ще ги изтестват при различни терени и климатични условия. В случай на дъждове не се притесняват за електормотора, защото всичките му компоненти са изолирани и водоустойчиви. Е за всеки случай си носят и найлонови торбички, в края на краищата те са незаменими при по-интензивни валежи и могат да подсилят защитата от вода както на батерията, така и на тях самите. А когато времето или умората вземат превес се спират в крайпътни кафенета където винаги будят любопиствто. Което си е хубаво, защото те не пестят обяснения и не спират да търсят съмишленици които да преминат от автомобили към велосипеди. А с EVELO тази крачка е по-лесна, и освен на собствените си сили, можеш да разчиташ и на помощ от електромотора, което за дълги пътувания е безценно.

В понеделник вървяхме пеша, днес сме на велосипедите, а след утрешния петъчен ден ни чакат четири почивни дни. Изберете си едно хубаво пътешествие, а средства за траспортиране разни и разнообразни. Пожелавам ви да изживеете едно истинско приключение по ваша мярка и вкус. Да ни е сладко … пътуването 🙂

П.П. Като говорих за „сладко“ се сетих, за нещо също толкова удовлетворяващо – пътешествие из дебрите на крайблоковите градинки, полянки и седянки. Община Варна стартира от 23 април до 14 май Пролетно почистване, като част от кампанията на btv „Да изчистим България за един ден“. Е тъй като общината знае, че за Варна един ден не е достатъчен, са решили да ни подсигурят малко повече. Торби и подробности от тук.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.