През първата официална лятна седмица слънцето ще е на линия. И ако то няма да излиза скоро в отпуск се надявам при вас нещата да стоят по друг начин и скоро да му се насладите подобаващо. Днес съм подбрала няколко соларни глезотийки, къде практични, къде екологични, които могат да улеснят живота ни.

Ако имате устройство с E lnk екран срещу 3 $ може да го захранвате със слънчева енергия. Pixel Qi е американска компания специализирана в нискоенергийни екрани. Последното им предложение 1W соларен панел, който осигурява достатъчно енергия както за дисплея така и за дънната платка на вашия таблет а заедно с това го прави и енергоспестяващ. Тази технология ще позволи с едно слънчево зареждане да изкарате дори седмица.Наистина практично и екологично предложение, което ще очакваме в скоро време на пазара. Ако ви заинтригувах хвърлете едно око на видеото по-долу, ако ли пък не продължете към следващото ми слънчево предложение:

Следващото ми предложение е отправено по-скоро към потенциалните ни управници … примерно към 2074г. През миналата седмица Американското транспортно министерство отдели 100 000$ за разработването на нов вид покритие за пътища и магистрали, заместващо досега използвания асфалт на петролна основа. Това ново покритие за пътища и магистрали ще представлява соларни клетки покрити със слой стъкло.

Предимствата не са малко, очаква се тези соларни пътища да имат вградена LED маркировка, към която да бъде добавена „интелигентна” система за информиране на шофьорите за препятствия по пътя. През зимата вградените нагреватели в соларните панели няма да позволяват на снега и леда да се задържат върху трасето.

Самите панели ще са с размер 30 х 30 см., като всеки ще генерира енергия в порядъка на 7,6 киловат часа всеки ден. В случай, че основната пътна мрежа в страната бъде покрита с тези соларни чудорий се очаква енергийните нужди на страната да бъдат покрити. Ето я и простата сметка: една миля от път с четири платна ще може да задоволи енергийние потребности на 500 жилища. Разбира се за сега това е само научна разработка и ще мине известно време докато намери своето практическо реализиране и бъдете сигурни че цената им ще си я бива, очакванията са едно соларно генераторче да струва 6 900$. Не е зле нали? Всъщност инвестицията следва да се възвърне многокатно предвид това че панелите могат да създадат магистрала, чиято „сигурност ще се удвои, наред с изграждането на интелигентната, децентрализирана, самолекуваща се електрическа мрежа, което ще позволи постепенно изоставяне на изкопаемите горива”.

И накрая се връщам отново на плажа с последното соларно предложение за днес – четириместен соларен катамаран. Лодката ще представлява плаващ хамак с жироскопично управление, захранващо от слънчевите колектори.

Последните са разположени върху подвижния порив, който може да бъде прибиран и да осигури панорамна гледка на своите пасажери. Идеята на дизайнера Jeffrey George е морето да е достъпно за всички млади любители на плаването независимо от доходите им. Все още обаче цената не е ясна, това което е ясно е, че катамарана ще е сгъваем и ще може да се побира в багажника на автомобил. Остава въпроса как многократното сгъване и разгъване ще се отрази на панелите, но вие се сдобийте с него пък останалото … останалото са шумът на вълните и безкрайния морски хоризонт.


| RSS feed for comments on this post

4 коментара

 1. 1 Почивки в Кушадасъ
  2011 юни 21

  Айде и аз да се включа по темата за уползотворяването на слъчевата и други видове енергии, даже се заговори за използване на сблъсъка между материя и антиматерия за производство на енергия. Понякога си мисля, че има и по важни неща за дискутиране, но в крайна сметка разбрах, че всичко май е въпрос на личен избор и приоритизиране на важните теми всеки сам за себе си. Така, че нямам намерение си казвам мнението точно по този въпрос. Просто ви пожелавам повече оптимизъм и слънчево настроение :)))

 2. 2 Антовата
  2011 юни 21

  Благодаря за проявената смелост да изкажете мнение 🙂 Няма как да не се съглася, че има и по-важни теми, но наистина понякога трябва да го даваме малко по-отпускарско и да се размечтаем. Относно пожеланието, ще гледам да го рализирам на 100%. Хубаво лято и на Вас в Кушадъсъ и след това. И дано скоро имаме повод пак да седнем на раздумка 🙂

 3. 3 онлайн магазин за хранителни стоки
  2012 мар. 06

  Идеята за соларни пътища много ми допада. За първи път чувам за този проект и много бих се радвала да доживея да го вида в действителност. За съжаление предположената дата 2074г. ми се струва твърде рано за нашата държава, но пък дано! Последното предложение също много ми хареса, най-вече защото е свързано и с почивка 🙂

 4. 4 доставка на алкохол
  2012 май 02

  Страхотни проекти! Този за пътищата, ако се осъществи ще е много добре…