Post_1 - glass
По данни на учени само в САЩ годишно загиват между 355 и 988 милиона птици от сблъсък с прозорци. Като някои проучвания сочат че на световна база бройката е близо 1 милиард. Наистина феноменална количество трупове на птици. Определено справянето с проблема не може да се търси по конвенционалния начин, който аз практикувам – миене на прозорците само веднъж в годината, че да се забелязват от далеч. Не правете като мен, защото има по-надеждни и естетически издържан начин.

Вариант е с шарка на прозорците, но преди да се развихрите с боите, гвоздея в ръка или по-друг креативен начин прочетете и за по-научната алтернатива. Така наречената шарка на прозорците всъщност представлява вертикално рае, което е невидимо за човешкото око, но пък птиците го виждат отлично докато летят. Този ефект се постига тъй като линиите са вградени във филтър на стъклото, който е видим посредством ултравиолетовите лъчи на слънцето, а те пък са напълно невидими за невъоръженото човешко око и съвсем във възможностите на зрението както на птиците така и на влечугите и насекомите. С други думи вероятността да ви се размаже птица, насекомо или влечуго на 8-мия етаж на офиса се свежда до нула. Е за влечуги от колегиален тип няма гаранция, но пък и те се размазват обикновено по килима, мебелировката или в краен случай по вътрешната страна на стъклото 😉

В случай, че решите сами да си произведете подобен филтър – нямам идея как може да стане това, но пък мога да ви кажа че за да е ефективен, линиите трябва да са разположение на не повече от 5 см. една от друга. Като целта е да получите следната картинка (в ляво това което виждат птиците, в дясно видимото за нашето око):

Post_2 - glass


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.