Спорт и не само

Старата мъдрост здрав дух, здраво тяло си е безспорна истина. Но понякога „традициите не са това което бяха” и трябва леко да се осъвременят. Моето, предложение не звучи много красиво, но е важен основния смисъл: Здрав ум, здрав спорт. Но нека почна по-отдалеч.

Миналата седмица The Wall Street Journal определи Григор Димитров, като възможния бъдещ Федерер. Младия българин на 17 взе сет от Рафаел Надал, миналата година беше под номер 342 в ранг листата, а тази е вече 62-ри. Димитров е най-младия тенесист в топ 100. Определено младежа е талантлив. The Gardian каза „Той е поглед в бъдещето … От Димитров се очакват много големи неща”. И аз лично искрено му ги желая, но няма да говоря днес за Григор Димитров, защото там думите са излишни. В случай, че имате време погледнете някои от мачовете му, заслужава си.

Настоящия номер едно Роджър Федерер е в центъра на фокуса ми днес. 16 кратния победител в Големия шлем определено се разписа в историята на тениса. Като спортист, качествата му са безспорни – титлите го доказват, 6 от Откритото първенство на Австралия, 6 от Умбълдън, 1 от Откритото първенсто на Франция и 5 от Откритото първенство на САЩ, 4 титли от трнира Тенис Мастърс Къп и 16 от турнирите от сериите Мастърс. Той е тенисистът с най-много титли от големия шлем за всички времена и става втория тенисист след Андре Агаси, който е печелил всички турнири от шлема, откакто те се играят на различни настилки. Това, което ми направи впечатление обаче са 2 клипа на Федерер, заснети може би случайно, които за пореден път ме наведоха на мисълта, че всички научни закони и постулати биват приложени на практика от великите спортисти. Точно в тези личности се получава едно често пъти неосъзнато преплитане на чистата наука и реалните й измерения и приложения. Понятия от физиката, като скорост, сила, маса, време, ускорение и т.н. могат да се онагледят с клиповете по-долу. Дано и преподавателите у нас съумяват така любопитно да предлагат науката и да вдъхновяват децата за наука и/или спорт. А както вече споменах „Здрав дух, здраво тяло” и „Здрав ум, здрав спорт”. Но преди да ги видите искам само да кажа, че няма нищо по-велико и съвършено от природата и това което тя е дала на всеки един от нас създавайки го. От нас само се иска, да открием уменията си и да не се отказваме докато не ги развием и не достигнем възможното ни съвършенство.

А ако не вярвате, че можете – повярвайте, невазможното понякога бива опровергано. Изглежда наистина лесно, е само така изглежда но най-хубавата част е, че е и забавно.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.