Честит ден на водата, днес черпеното със студена вода е разрешено. Въпросът обаче е бутилирана или от чешмата? Американските студенти са категорични – минералната вода от бутилки пресъхва в университетските градчета в САЩ. Причината е само една, разрастващото се студентско движение за забрана на бутилираната вода на територията на университетските комплекси. Ограничаването и пълната забрана на така познатите ни пластмасови бутилки с вода е вече факт в 90 учебни заведения в цялата страна. В списъка са университети като Харвард и Браун. Въвеждат се и нови практики. Например първокурсниците получават бутилка за многократна употреба, която свободно да пълнят от новоизградените чешми.

Принос за успеха на младежката инициатива има и видеото призоваващо студентите да помислят върху въпроса свободата и за водата в пластмаса.

А на въпроса защо? Инициаторите на идеята дават простичък отговор. Бутилираната вода е един разточителен продукт, който генерира сериозен боклук след себе си. Според данните на които се позовават студентите, за годишното производство на бутилките се изразходват 17 милиона барела петрол, които могат да задоволят нуждите на 1,3 милиона автомобила за година в САЩ. Разбира се част от бутилките се рециклират, но не малко количество от тях отиват на бунището, близо 30 – 40 милиона. И накрая остава отворен въпроса, защо да плащаме на корпорациите за това, което природата ни е дала да ползваме безплатно?

От мен искрени поздрави и овации към студентите в САЩ и всички които казват НЕ на бутилираната вода.

Но за да не завършваме с „НЕ“, ето ви нещо на което можете да кажете „ДА“ Часът на земята ‘2012 – 31 март /събота/, 20:30 часа.


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 hotel Batihan
    2012 мар. 25

    и аз съм срещу бутилираната вода, вместо да се инвестират нашите пари в изграждане и поддържане на водопроводи, се дават пари на корпорациите, за нещо което е обществено добро и което принадлежи на всички, будтилираната вода се превърща в един от най-голямите замърсители