Един от недостатъците на урбанизацията и живота в големите градове е откъсването от природата, което влошава като цяло качеството на живот. И става дума не само за това че парковете и зелените площи са малко, от където шума и замърсяването няма как да бъдат неутрализирани. Става дума и за качеството на храната която се предлага и консумира в големите градове. Но алтернативи винаги има, ние си имаме роднини на село или пък набиращите масовост хранителни кооперативи. Така или иначе обаче, колкото по-близо се произвежда храната толкова по-добре стига това да не влияе на нейното качество и има как – чрез водно конче.

Post 2

Водно конче е идеен проект на белгийския архитект Винсент Целебаут, който в случая разработва идеята за вертикална ферма в залива на Манхатън. Концепцията е наистина красива, идеалистична и според мен обречена на неуспех точно защото изглежда прекалено добре за нашата все още не до там изглеждаща добре цивилизация. Кой знае, може пък и да намери реализация това здание под формата на водно конче направено от стъкло и стомана, което си е напълно самодостатъчно за да произвежда плодове, зеленчуци, зърнени храни и мляко. Вертикалната ферма включва 132 етажа с височина от 600 метра, което позволява да се отглеждат 28 различни култури. Уникалния съвременен „Ноев ковчег“ се захранва от слънчева и вятърна енергия. Пространството между крилата е проектирано да се възползва оптимално от слънчевата светлина, като през зимата се натрупва затоплен въздух в екзо-структурата, а охлаждането през лятото се улеснява от чрез естествена вентилация и натрупания конденз от растенията. Дъждовната вода бива филтрирана от отглежданите растения и заедно с естествените торове от фермата за мляко дават всичко нужно за обогатяване на почвата и производството на разнообразната растителна продукция.

Post 3

Post 4

До вертикалната градина е предвидена и структура с офиси, изследователски лаборатории, жилищни и обществени площи. С други думи фермата си има всичко от което се нуждае не само за да произвежда прясна и екологична храна за големия град в близост, но и за да съществува самостоятелно.

За някои идеята е утопична, но пък какво ли не се случва в Дубай целящо привличане на нови туристи, защо пък да някой напредничав град да не реши да инвестира и в едно „Морско конче“. Нека не спираме да мечтаем все пак пролет е.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.