Не знам дали вече сте чули, но от края на миналата година работи проект, който цели да върне тарпаните в България. А какво всъщност са тарпаните? Лирично: онова което те кара да въздишаш дълбоко и замечтано когато ги срещнеш в планината. И практично, в превод от татарски: диви коне.
Ако някога сте се питали или някой е питал вас: От къде идват конете? Ето един възможен отговор – от тарпаните. Това са диви коне, които са се срещали в Азия и Европа, но с времето са били претопени, унищожени, заличени. В началото на XX век, учени от централна Европа, решават да експериментират и да се опитат да върнат този изчезнал вид, като селектират коне с близки характеристики до оригинала и ги пуснат на свобода за да възвърнат първичните си характеристики. Втората световна война обаче, заличава успехите на този проект, но не и желанието дивите коне отново да намeреят място в екосистемата в Европа. Така след края на войната идеята отново да се преоткрият дивите коне, започва да се разгръща с пълна сила в Полша и други краища на стария континент. Оставяйки селектирани групи коне в естествената им среда, те постепенно взимат да възвръщат специфичните за тарпана белези. Ето ги най-после и тях:

Основните характеристики на това уникално диво животно са няколко:
– масивно, мускулесто и набито тяло
– къси и яки крака
– височина при холката 130 – 136 см (най-високата част на гърба)
– къса и изправена грива
– дебела шия и голяма глава
– сива или кремави на цвят с по-тъмна ивица по гръбната, тъмна грива и опашка
– козина: гъста и вълнеста през лятото, която през зимата избелява
– издържливи при лоши метеорологични условия и слаба храна
– болестите при тях са рядкост
Честно казано всичко в тези животни е уникално, тяхната физика, устойчивост и упоритост на болести и лошо време, с други думи силната им воля за живот. Както винаги има какво да научим от тях и за тях. За последното шанс ни дават от проект “Новото Тракийско злато – Източни Родопи”. Част от тази инициатива е и възстановяването на тарпаните по българските земи. През септември 2011г. бяха внесени 12 от тези уникални животни, които бяха пуснати в заграждение от 26 хектара за да се приспособят към нашенските условия. И явно добре се справят защото вече имат две малки кончета – мъжко и женско. В края на този месец се очаква разширяване на местообитанието им с нови 10 хектара, а пускането на свобода на двата заформени табуна се очаква да стане през идната година. До тогава ни очакват редица емоции, като например първите Дни на тарпана – 27, 28 и 29 април. Организатори са от проект “Новото Тракийско злато – Източни Родопи” и Българско дружество за защита на птиците. По време на тези дни ще може да се видят не само тарпаните, а и други любопитни нашенски животни и породи, като: родопско късорого говедо, сиво българско говедо, каракачански овце, каракачански кучета. Заедно с това може да запретнете ръкави с организаторите и да помогнете при поставянето на новите заграждения маркиращи територията на тарпаните. Ще имате възможност и на живо да се запознаете с целия проект, от който тарпаните са само част, ако пък няма да можете да идете на място може да прочетет повече за него ето тук.

И за финал, можем да си пожелаем, всеки да има своя втори шанс и възможността да поправи стореното. Днес България има своя шанс да върне дивите коне по нашите земи и да се поучи от грешките допускани в миналото.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.