Ще ви говоря за секс или по-скоро за самодостатъчната сексуалност при животните. И преди да ме обявите за зоофил или bestialiter, нека поясня че става дума за чистно научни факти. Непорочното зачатие или партеногенезата е характерно за редица насекоми, но сред гръбначните животни, то продължава да бъде новост, тъй като е документирано при по-малко от 0,1% от гръбначни видове. Аз честно казано си мислех, че процента си е кръгла нула, но май се оказва, че просто моите познания в тази сфера са нулеви, тъй като освен случая с боата който е най-любопитния до тук има случаи със комодски варани, акули чук и други женски змии.
Но да се върнем на майката боа, която на цели два пъти е родила без намесата на мъжки индивид. Резултата са 22 бебета, всичките от които женски. Според мен обаче по-любопитното е, че майката боа е била в контакт с мъжки боаТковци-нетатковци. Провокирах ли у вас въпроса: Как тогава учените са сигурни, че зачатието наистина е непорочно? Тадаааааа ето го и отговора, доста простичък – Всичко е ДНК-то на бебенцата боички. Спокойно няма да ви говоря със сложни научни термини, не че не искам да ви респектирам с научна компетентност, просто никак не съм наясно с тия неща така че мисля, ще говорим на един език. Ограничавам се с научните понятия до всеизвестните X и Y хромозоми. Както е ясно при нас хората ако имаме XX хромозома значи полът е женски, а ако е XY значи е мъжки. При змиите и доста от другите животни хромозомите не са X и Y, а са съответно W и Z. Ако животинката е от мъжки пол, то тя има ZZ хромозома, а ако е женска е ZW. И тук идва шаша и паниката сред научната общност, защото забележете освен че всички бебета змийчета са женски, техния полов белег не е ZW, както логично би следвало, a е WW хромозома. Според един от учените Dr. Boot „По същество те са наполовина клонинги на майка си.“ Това е така, защото бебето змии са наследили два екземпляра от половината от хромозомите на майка им, включително още една хромозома W.
Тъй като вече споменах, че са наблюдавани и други непорочни зачатия сред животните, нека допълня тази, че при тях обичайно поколението има ZZ хромозома, и единствените случаи на WW досега са били при провеждането на научни експерименти – т.е. когато учените са се бърникали из малки телца на животинките и са им правили всякакви … приятни неща, все пак говорим за размножаване ;). Да ама не, та вече си имаме случай и на поколение с този специфичен WW „атрибут” в гена, и то създаден от самата природа. Дали тя не ни казва, че клонирането не е нищо ново за нея, и ние тепърва научаваме за „топлата вода” Дори самият д-р Кабинка (Dr.Booth) си признава „Това проучване ни показа, че има много още какво да научим по въпрос за репродукцията при тези примитивни влечуги”.
За малко да пропусна нещо доста любопитно и направо сексистко. Учените размишляват и в следната посока, женската боа е била в досег с мъжки, но въпреки това не е предпочела да ползва спермата му, а се самовъзпроизвежда. Въпросът е: защо? Аз бих дала отговор, но ще загубя мъжката аудитория от читателите и ще ме обявят за феминистка, а последното не е на мода особено в период на криза. Всъщност въпросът е доста резонен, защото боата пребивава и като домашен любимец в не малко домове, където обичайно е единствен екземпляр, но до сега не е известен случай на самовъзпроизвела се змия домашен любимец. Учените подозират, че дори за „непорочното” зачатие е нужен и мъжки индивид, макар не и спермата му. Оставам ви да размишлявате и ако имате някакви любопитни умозаключения по темата, моля да ги споделите с малката ни научна общност тук 😉


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

  1. 1 optorpSib
    2011 мар. 15

    това, което търсех, благодаря

  2. 2 coupons online
    2011 сеп. 20

    Наистина мога да кажа , че аз никога не са чели толкова много полезна информация за Еко-Ехо Общество и екология » Тия животни съвсем се побъркаха – партеногенеза. Искам да изразя своята благодарност към уебмастъра на този блог .