Предлагам да започнем седмицата колкото оптимистично, толкова и технологично и два пъти повече изтрещяно. Всичко това си има едно кратко обяснение – датски учени. Звучи също толкова лудо като идеята тротоара да ни помага да дишаме. Еми крушата не падала по-далеч от дървото или в случая тротоара не пада по далеч от учения. Опасен занаят, какво да се прави 😉
Post_2\

Понеделник сутрин е особено тежка сутрин и то не само защото е началото на работната седмица. Има още една причина която сигурно сте подушили, ако вървите пеш, карате велосипед или … колата ви е без климатик. Говоря за всичката тази градска сутрешна смрад обобщена под по-миловидния термин „смог“. Ако през почивните дни сте се насладили на някое селце, парк или дори градинка, то шока сутринта в понеделник да застанеш на кръстовище и някой автомобил да си изпруцка газовете отгоре ти не е много вдъхновяващ старт на седмицата. За това пък датчаните са се вдъхновили да намерят решение на този доста сериозен, въпреки моя шеговит тон, проблем – градското замърсяване на въздуха.

Post_3
Нейде там, трябва да е града

За тази цел трябва само нещо толкова простичко като тиатниевия диоксид, даже и фромулката му е простика: TiO2. То и аз съм леко простичка защото не знаех, че от него се правят какви ли не неща от слънцезащитни покрития до оцветители за храни. А ето че днес вече може да бъде използван за покриване на тротоарите, като по-този начин замърсяването на въздуха може да спадне с до 45%. Е в по-лоши за титаниева оксид дни процента е 19. Хм а после казват че оцветителите били вредни за здравето ни, че то с едно E171 човек може да стане като тротоарно паве и да поглъща изгорели газове, работейки за благото на обществото. Но това е друга тема, а сериозната тема със замърсяването на въздуха в града ще е чудесно да намери своето просто и надявам се екологично решение. Защото лошото качество на въздуха е основна причина за заболявания като астма, бронхит, сърдечна и белодробна недостатъчност и алергии. А заслуга на последните е 310 000 починали европейци годишно. За това нека поздравим учените от Дания и да стискаме палци, че ако не днес то поне утре ще можем да дишаме свободно. Разбирайте го буквално, а който иска и метафорично.

this-man-hacks-a-huge-traffic-jam-as-he-bikes-in-the-bus-lane-in-indonesias-capital-city-jakarta

Успех!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.