Странно как живеем в епохата на бързите комуникации, и въпреки това, част от информацията остава “скрита”. Наскоро открих едно проучване правено още в моите детски години, но на което е дадена гласност през последните няколко – то касае уличния трафик и вредата от него. Въпреки това не става дума за вредата за здравето ни – в изследването не се говори за шумовото замърсяване или пък за замърсяването на въздуха,  а за нещо далеч по-любопитно и човешко.

В ерата на социалните мрежи, все повече се поставя въпроса, защо всъщност се стигна до тук, до момента в който facebook и twetter изместват живия контакт и прехвърлят човешките взаимоотношения на едно презокеанско ниво. Защо сега е по-лесно да имаш приятел живеещ на другия край на планетата, а се чувстваш самотен в родния си град. Всъщност отговорът може би е съвсем прост – всичко се дължи на трафика, е или почти всичко. Вижте сами:

Изводът е следния: ако желаете да живеете сред стабилно и будно общество, изберете си улица със по-слаб трафик по нея. Това ще е здравословно не само за тялото ви но и за социалния ви живот. Така де хората са го доказали още преди години, ако си в най-голямата лудница в града ще имаш средно по 0.9 приятеля, но ако изберете някоя тиха и спокойна улица приятелствата ви се утрояват. Заедно с това се увеличава и стабилността на взаимоотношенията, както и усещането за лична територия в района около дома ви, като последното пробужда и личната ангажираност относно случващото се в квартала. И кой би оспорил тази теория, след като отношенията на село са доста по-човешки от тези в града. Пожелавам ви спокойна седмица по улиците на вашия град и ако имате велоалея, възползвайте се от нея по-често.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.