Устрем на колела

Времето настана – вадете велосипедите. Всъщност май всички вече са ги изкарали, спретнали и си ги използват със здраве защото по варненските улици неизменно се срещат велосипедисти. Това показва че е настанало време и за истинско масово вело преживяване – Устрем Велофест ‘2013. Тази година по-различен и още по-интересен.

Старта е в събота с едно наистина интересно мероприятие – веломаратони или по-известни сред разбирачите като бравети. Това всъщност са любителски веломаратонски изпитания на дълги дистанции, а участниците ще изминат по шосе 200 и 300 км за време не по-голямо от 13:30 за първия и 20:00 часа за втория бравет. Маршрута е съответно:
– на 20-ти април (събота), Варна – Констанца – Варна 300 км
– на 21-ви април (неделя), Варна – Мадара – Долен чифлик – Варна 200 км
В случай, че вече сте ходили до Констанца, това пътуване със сигурност ще е по-различно 😉 Интересното тук е както за участниците, така и за любопитни и креативни хора. Аз предлагам съпътстващи спортове – преследване на велосипедистите с кола. Снимане на преследвани велосипедисти. Мажоретен състава на каросерията на тир, подкрепящ участниците и други забавни мероприятия. Но все си мисля, че нищо не може да се сравни с усещането че за 13 часа си изминал 200 км. Е който иска може и за 8 часа.

Продължаваме с нещо по простичко, като това да си заслужим безопасността. Както добре знаете всеки последен петък на месеца (в случая 26 април) велоклуб Устрем провокира всички велосипедисти във Варна да се борят за правото си на безопасно каране в града. Искането е простичко – заложените в траспортния план на Варна велоалеи най-после да бъдат изградени. Мероприятието се нарича „Критична маса“ или това е велошествие което има за цел да обиколи части от града като привлича към каузата случайни велосипедисти по пътя или подкрепата на пешеходци и шофьори. Защото нито за едните, нито за другите не е приятно да поделят тротоарите или пътищата с влосипедисти. Та интереса е всеобщ и всеки може да помогне било то като се включи, като сподели с приятели и популяризира каузата.

След петък следва събота, а съботата е ден за забавление. На 26 април опцията е една „С колело около Варна“. Всъщност възможностите са разнообразни в зависимост от това какво приключение търсите. Може да се възползвате от велоизлет с планинско колоездене за начинаещи или за напреднали, за любителите на по равни-повърхности има каране по асфалт, а за туристите велосипедна обиколка на Варна с екскурзоводи.

И стигнахме до черешката в неделя(27 април) – „Планинско колоездене с дъх на море“. Това наистина масов празник сред природата, който включва за всекиго по нещо:
– кроскънтри или това е най-масовата и достъпна дисциплина в планинското колоездене, подходящо е за всеки, дори и с малко опит. Състезанието е подходящо за всички нива и възрасти ще има и семейно класиране. Няма страшно има не липсват и трасета: 3 различни по трудност. Стискам палци да не са ви много лесни 😉
– другите забавления са томбола, игри, безплатни уроци по стрелба с лък, скачащи кокили, фотоконкурс и каквото още са намислили организаторите.

Е това е повода, дано сте си харесали нещо. Ако ли пък не, може да сте почерпили идеи за уикенда. Важното е да не забравяме че това което велосипеда дава, трудно може да усетите по друг начин.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.