Обичам да шофирам, признавам си – виновна. Обичам също да карам и велосипед – о да. Но пък ходенето пеша си е съвсем друга бира. Всъщност да и бирата има общо. Когато съм с колата или с велосипеда не пия, докато като съм пеша … ех колко сладко е една студена биричка, преди, по време или след ходенето. Някои ги вземат присърце и трите на веднъж, при едно ходене. Но както казват производителите – консумирайте умерено и с мярка 😉 Обратно към ходенето обаче – ходом марш.

Всички знаем, че ходенето пешa е много полезно нещо е не всички можем да цитираме конкретни данни, болести и детайли в подкрепа на това твърдение, но стига да поиска човек може да намери кратка или обстойна информация с цифри, проучвания или само догадки. Няма начин да не сте попадали на някое от тези заглавия или на други доста сходни:
Ежедневното ходене води до дълголетие”, “Ходенето намалява риска от инфаркт”, “Ежедневното ходене намалява риска от рак на простата”, “Може ли ходенето пеша да подмладява”, “Ходенето пеша срещу Алцхаймер и деменция”. Обаче моето си заглавие “Ходете пеша за да се виждаме” си е уникално, проверих 😉 И още нещо съм проверила – достоверността му. През изминалата седмица синоптиците постоянно ме дразниха с думите “очакват се слаби превалявания” и поради тази причина дадох отпуска на велосипеда и завързах здраво обувките. Резултата: имах възможността да се срещна по улуците с цели трима души, които не бях виждала от месеци и още един, който виждам по-често. С други думи получи се една социална седмица, което е доста по-трудно когато съм с велосипеда и почти невъзможно когато съм колата.

Разбира се съществува варианта автобус, обаче и там съм правила лично проучване. Качвам се сутрин и се оглеждам и най-често виждам предимно “умрели” лица – нито грам емоция или такава с наченки на “нервност”. Къде защото автобуса закъснял, къде защото е претъпкан или пък кондукторката се е вкиснала понеже нямат дребни. При ходенето е друга бира 😉 повечето лица са живи, енергични и тонизирани. Обяснението е просто – пролет е, всичко се раззеленява, птичките сутрин пеят, въздуха е приятно прохладен, а тялото ти затоплено от движението, слънцето ти се усмихва и ти си вървиш подсвирквайки. Абе прелест.

И ако 30 – 60 мин. ходене дневно намаляват риска от инфаркт, различни видове рак, Алцхаймер; подмладяват и се грижат за здравето и красотата ви, то дават и нещо друго, също толкова ценно – досега с града, с хората, с земята върху която можем да стъпим здраво. Ходенето дава сигурност, спокойствие, цел, дух. А както по-мъдрите са казали
“Съди за здравето си по това, как се радваш на утрото и на пролетта.”
~ Хенри Дейвид Торо

Хайде със здраве!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.