Пролетта е хубава по две причини, носи цвят и вода. Всъщност тези две понятия са неразривно свързани. В природата водата е тази която дава живота и неговия цвят и пъстрота, същото е и при нас хората. Цветовете са свързани с водата много повече от колкото съвестта ни позволява да помни. Според Световната банка между 17 и 20% от индустриалното замърсяване на водите се дължи на текстилната промишленост. Всяка една дреха, която носим е сложила своя воден отпечатък върху планетата. Е ние сме само потребители, нали така?

Последното може да е извинение или оръжие. Като потребители, можем да изберем дали да се подчиняваме на пазара или да го регулираме. Разбира се второто струва по скъпо, но само в началото докато новите, по-екологични технологии станат масови или пък се провалят и дадат път на други по-ефективни.

Традиционната технология за багрене включва огромни вани с оцветена вода в които се киснат тъканите. Това е доста разточителна технология от гледна точка на разхода на енергия и вода. От друга страна технологията е нетрайна и боите с времето избледняват под влиянието на слънцето, прането и перилните препарати. Е университета в Лийдс май е налучкал златна жилка с нова технология за оцветяване на тъканите, тъй като даже са си регистрирали собствена компания – DyeCat. Да видим дали ще успеят да спестят на природата хиляди литри с оцветена вода, а на нас потребителите – лудото лутане между различни перилни препарати щадящи цветните ни дрехи.

Как и какво точно се случва с боите на DyeCat не знам, информацията от производителя е, че процеса не ползва допълнителна вода, а оцветителите се свързват директно с молекулите на тъканта и стават част от нея. По този начин те не подлежат на отмиване след всяко пране и се запазват.

Друго преимущество на новите оцветители е широкия спектър на тъкани с които влизат в реакция: полиетсрен и вълна, памук, както и трудни за оцветяване материи какъвто например е полипропилена и кевлара.

И не се притеснявайте, че сте забравили червения чорап при белите чершафи, боята ще си остане върху чорапа, а бялото ще си остане такова. Технологията е безвредна и има вариант като бои за коси. Наистина би било страхотно с едно боядисване да си спестите стотиците посещения при фризьора, е поне тези за боядисване. Но за да стане това, може би някой биолог трябва да измисли спирането на растежа на косата. Както и да остава въпроса: След това може ли да смените цвета? Не се притеснявайте както за цвета, така и за алергиите, технологията спестява на кожата ви доста от стандартните химикали в настоящите популярни бои за коса (амоняк, резорцин и ppd). Но да се върнем върху водата, цветовете и текстила. Ако нещата са наистина така розови, то … цветовете ще си остане такива за дооооста дълго време, а ние ще можем да си перем с обикновен домашен сапун и вода. Щадящо природата, щадящо човешкото тялото. Кой знае току виж и алергиите понамалеят, а реките се избистрят. Струва си да опитаме.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.