Целували ли ли сте жаба някога?

Kissed frog prince Едва ли този въпрос ви вълнува сутрин като отивате на работа. Но може би ви се е случвало пътувайки да видите как асфалта е изпъстрен с петна. В периода март – май жабите започват да се размножават. За тази цел излизат от обитанията си се насочват към най-близкия воден басейн. Поне във Варна това са каналите и деретата покрай които често пъти има полянка и асфалтов път и така стигаме до днешната история.

Не знам колко от вас са феновете на приказката за Жабокът принц. Със сигурност девойките сме по-големи привърженици на историята. Странно защото точно жените пък сме по-гнусливи и не харесваме земноводните. И може би тук е най-хубавото на приказката, защото като всички останали тя ни учи да сме добри дори и с най-непривлекателните и отблъскващи създания. Е все още е спорно колко приемаме хората които отговарят на подобно описание, камоли земноводните. Но лека полека обществото ни се узрява и помъдрява. Определено вярвам в това, можем да се грижим не само за кученца, котенца, пиленца и други сходни приятни нам създания. Можем, а и трябва да се грижим за мухите, мравките, змиите и жабите. Май не беше добра идея да слагам змиите до жабите 😉

Та да си дойдем на приказката за жабокът принц. Дори и да сте целували жаба и тя да не се е превърнала в принц не се отказвайте. Дори и обичайно жабите да са си просто жаби, те са доооста важни тъй като ядат комари, всъщност ядат доста неща: комари, мухи, паяци, щурци, понякога дори мишки, плъхове, листа и птици. Странно но факт, те си имат основна грижа – да са сити, но с това балансират цялата екосистема.

Frog_7

А ето я и Лиса Левинсън, която живее във Филаделфия. Пътувайки си един ден към работа и минавайки край езерото Роксбърой се зачудила какви са тия петна поп пътя. Спряла и осъзнала че това са стотици жаби обаче размазани от минаващите автомобили. Съвсем спонтанно решава да помогне на тези земноводни в тяхната целеустременност да направят едно от двете най-важни и приятни неща в живота – техния, а и нашия. Както казах първото е яденето на комари, а второто е секса. Е в техния случай женските отиват и снасят яйца в плитчините на най-близкия водоем, след което мъжките отиват и оплождат яйцата. След това всички се връщат обратно в горите и сенчестите усои където след време ще пристигнат и поколенията им. И тук нещо за мъжката аудитория – предимството да си мъжка жаба е в размера, ама по-малкия от този на женската защото така се возят аванта на гърбовете на женските. На кой му е притрябвало ферари когато си има женска жаба?

Та Лиса спира автомобила си и се мъчи да препречи пътя на автомобилите за да спре пюрирането на жабите по асфалта. Виждайки я местен полицай също спира и то не за да я глоби, а за да съдейства. Та Левинсън осъзнава че спирането на движението за един ден не вариант. Изготвя план, свързва с местна група за застъпничество и взема разрешителни от полицията за затваряне на пътя. Групата за застъпничество пък съдействат като популяризират инициативата в която се включват доброволци за затварянето на пътя за периода на размножаване или поне за част от него спасявайки около 600 крастава жаби и обричайки комарите на геноцид. Черен езерен хумор.

Frog_4

Така или иначе две неща правят впечатление: застъпничество спрямо жаби (докато ние сме още на ниво застъпничество на уязвими групи) и повече шансове една от тия жаби да е принца от приказките слагайте гланца за устни че идва март.

Frog_5

Не спирайте да мечтаете и да вярвате в приказки, защото красивите неща са наоколо въпреки че понякога са покрити с краста или с други неща 🙂

Frog_6


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.