Цената за отглеждане на дете

Не малко настоящи и бъдещи родители са си задавали и ще продължават да си задават въпроса: Колко струва отглеждането на едно дете. Е американците вече имат отговор на този сложен въпрос. Министерството на земеделието в САЩ е изчислило, че ако сте семейство от двама родители със средни доходи, то най-вероятно ще похарчите около 170 400 $ за да отгледате едно детет от 0 до 17 години. Сумата определено е феноменалана не само за нас българите, но и за американците. Ще кажете, американците са едно, а ние съвсем друго: различни икономики, различна култура. Е така е за някои неща това е за добро. Например след 17та годишнина американските семействата трябва да предвидят и около 24 000 $ на година за колеж извън техния щат или около 10 000 $ за образование в същия. Не се ли чувствате една идея по-щастливи от факта, че сте в България 😉

Като човек без деца, до сега не бях се замисляла кой е най-скъпия период при израстването на едно дете, съвсем логично оказва се това е интервала между 15та и 17та годишнина. Вярвам че това е валидно за всички нации и няма значение дали говорим за американчета, българчета или индийчета, но пък сигурно има разлика в сумите. Продължавам с приликите и отликите. Разходите за храна са едва 15% от общата сума за целия период или това са около 24 000$. Не знам нашите деца колко изяждат, но със сигурност процента на храната от целият отделен за тях бюджет е доста по-голям в сравнение с американските 15%, аз залагам на около около 30 – 40 %. Проблема не е че много ядат българчетата, а по-скоро че крайната сума за тях е по-малка. Въпреки това със сигурност си приличаме по едно, голяма част от храната на техните и нашите деца всъщност са доста вредни готови, полуготови, свръховкусени боклуци, които могат да бъдат ограничени за доброто на здравето им и за здравето на семейния бюджет.

Има разбира се и добра новина от проучването – можете да правите икономии от мащаба. Също както в икономиката и търговията, така и при децата когато имате повече, единичната им стойност пада. Простете за цинизма, но той е научно доказан. От американското изследване е видно, че когато детето е едно то харчи доста повече, а да не говорим за поведенческите изкривявания и проблемите с характера. Така, че давайте смело и правете повече от едно деца. Хем ще има кой не само да мие чиниите, но и да пере и чисти.

Фактите обаче са си факти и дори да имате 2-3 деца, дори да сте средно статистическа двойка американци, общата сума за отглеждане си остава феноменално голяма. Всъщност мнозинството американци не биха се решили да имат деца, ако знаеха 17 годишната цена. И при тях парите никога не достигат, отношенията между родителите се обтягат и в крайна сметка около 50% от разводите са причинени от финансовите затруднения. А може би всичко това има начин да бъде избегнато, като не говоря за контрацепция. Изследването повдига въпросът: доколко наложителни са всъщност, всички тези похарчени суми и умеем ли да преценяваме, кое е наистина необходимо и кое излишно. Оказва се, че с американците си приличаме по още нещо – когато става дума за децата ни, леко изглупяваме. Част от родителите в САЩ биха отделили 40$ за маркови дънки на 6 годишното си дете. Звучи ли ви познато? Да не говорим за телефони, автомобили и други технологични играчки.

Нека да си правим правилно сметката и да не забравяме, че новата дреха създава мимолетен спомен, а истински трайните емоции са тези свързани с близките и моментите прекарани с тях. За това нека не пропускаме възможността да развихрим въображението си и да създаваме играчки и спомени за и със семейството си.

Ползван източник за цифрите: цък тук.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.