Много ми хареса едно сравнение между така наречената junk food (буквален превод: боклук храна) и тютюнопушенето. Има и прилики има и разлики. Това за което първо се сещам е, че и двете водят до бавно но сигурно поболяване и кофти изход, примерно: сърдечен удар в единия случай и рак в другия. Е това се казва избор. За разликите, някои казват че цигарите май нямат безвредно ниво на употреба, докато при храната уж е малко по-добра картинката и ако консумираме боклуци умерено, включването в черната статистика на сърдечно-съдовите заболявания има шанс да ни се размине. Може и да е така може и да не, обаче религията на здравословния живот е нещо което трудно се проповядва, изповядва и заповядва и е въпрос на личен информиран и разумен избор. Странното е, че тук може да ни е полезно тютюнопушенето.

Асоциацията на медиците в Онтарио успяват да наложат мнението, че вредната храна е наистина вредна. Е това разбира се за никого не е новина, всички знаем че чипса и вафлите не са най-добрия избор за обяд. Победата на асоциацията се корени в това, че май е успяла да грабне властите на своя страна, които скоро могат да тръгнат по стъпките на борците срещу тютюнопушенето: допълнителни такси върху продуктите от типа junk food, рекламни банери и образователни програми. Eто ги и първите „нинджи“ на тази кауза:


В преовд, посланието по-горе казва:
„Внимание
Прекалената консумация на този продукт допринася за затлъстяването и води до неалкохолна мастна чернодробна болест.“
Въпросната болест представлява натрупване на мастна тъкан в черния дроб ( 5 – 10 % от теглото на органа), което не се дължи на консумацията на алкохол, но пък е първата крачка към така известните алкохолни чернодробни болести като: цироза и чернодробна недостатъчност, дори карцином.


Тук надписа гласи:
„Внимание
Излишната консумация на сладки напитки допринася за затлъстяването, диабет тип 2 и свързаните с това усложнения.“
Както се досещате тази раничка върху бебешкото краче, всъщност е язва следствие на диабет. Всъщност много преди да се разболеете от захарен диабет, се появява инсолиновата резистентност (нечувствителност), с която тялото ни се бори ли бори. Накрая то се счупва тотално и следва диагнозата диабет тип 2. С времето диабета поразява зрението, води до ранна поява на катаракта, предизвиква болки в ставите и ограничена подвижност, може да доведе до костно-ставни поражения, атеросклероза, промяна в психическото състояние, емоционална лабилност и какво ли още не. Коктейла е забъркан, който иска да отпие.


„Внимание
500 мл. шоколадово мляко 360 калории и 12 и половина супени лъжици захар. Течните калории са сериозна причина за затлъстяването и свързаните с него заболявания.“
Да си говорим ли за инфаркитите или просто ще се сетим за роднините с повишен холестерол или онези с високо кръвно налягане, спирам до тук че следващата стъпка е страшна.

Е както се сещате производителите на junk food са твърдо против предлаганите мерки. Но пък лекарите само искат да кажат, че няма нищо лошо хората да са наясно с това което си причиняват когато поглъщат поредната пица, сладка напитка или друг продукт богат на мазнини и/или захар. Здравните специалисти просто искат поуките от борбата с тютюнопушенето да не се забравят, а напротив – да се използват, но този път в борбата със затлъстяването. Защото тук не става дума за естетика, а за смъртност. И ако някои хора с наднормено тегло са пред свършен факт, защото имат вродено и/или неизлечимо увреждане, то ние с вас сами прави този избор.

Изглежда крайно и нереално, но и с кутиите от цигари не вярвахме че може да се случат подобни неща, но ето ни днес. А въпросът всъщност е: Какви искаме да бъдем утре?


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.