Честит празник!

Чудите се какъв празник е днес? В интерес на истината малцина от тези които трябва да почерпят са информирани по темата, макар днес да се отбелязва деня на информационното общество. С други думи това е професионалния празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. От 2007г. с решение не на кого да е, а на Министерски съвет официално е разрешено напиването на компютърните специалисти през днешния ден. Тънката логическа нишка се крие във факта, че точно на 4 октомври през 1903г. се ражда и Джон Атанасов, който в интерес на истината живее цели 90 години – твърде любопитен факт, предвид нездравословния начин на живот на мнозина от този бранш. Та затова мисля, че няма по-добро пожелание от това всички празнуващи да доживеят най-малко до 90 или поне да преживеят днешното празнично препиване с кола и кафе до към 4 сутринта. Наздраве и за ваше здраве мили хардуерни, софтуерни и какви ли не още „ерни“ специалисти, ние знаме че без вас не можим и за това мислим за вас – къде с добро, къде не много :). Обаче когато мислим с добро то е настина сериозно, та мой дълг е да помогна за вашето здраве чрез един друг друг празник, който се отбелязва след два дни: 6 октомври, Световен ден на ходенето.

Ходенето е нещо естествено и необходимо. Обаче и двата факта се пренебрегват все по-често. Бързайки да стигнем от точка А до точка Б по най-бързия начин, пренебрегваме най-естественото и първо лекарство грижещо се за нашето здраве – движението. И за да не съм голословна ето малко статистика и медицински умозаключения:

Разходката пеш е третия най-успешен начин за борба със стреса, като го намалява почти на половина – ако трябва да сме точни, с 42%. Всъщност ходенето помага за подобряване на психичното състояние и е добро средство за борба с депресии и тревожност. Не случайно всички клиники имат градини и паркове в които болните да се разхождат, това помага за засилване на чувството за щастие. Пробвайте някой път когато се изморени от работата пред компютъра да се разходите и сами ще усетите.

Според финландско проучване продължило 18 години, ходенето пеша намалява риска от сърдечни проблеми с 25%. Причината е, че това е един от най-добрите методи за сваляне на килограми, който не натоварва сърцето и заедно с това понижава нивото на холестерола и кръвното налягане. За изминаването на 1 км. се изгрят средно 63 калории, така ако ходите по 3 км. 3 пъти седмично ще смъкнете 0,5 кг. на всеки 3 седмици.

Ходенето е добро дошло и за костите. За разлика от бягането, натоварването не е така интензивно и поради това при ходенето ставите и костите се уплътняват. Това е едина добра и безплатна превенция на остеопорозата.

Намалява риска от деменция. В САЩ е правено проучване със 120 жени и мъже на възраст над 60 години. Групата е била разделена на две – една ходеща и една правеща упражнения. Установено е, че при ходещата група, доброволците в която са се разхождали три пъти седмично за около 40 мин. на ден, хипокампа е нарастнал с 2% (това е частта от мозъка, която се грижи за спомените и запаметяването). При групата занимаваща се с аеробика и йога същия този хипокамп е намалял с близо 1,4%. Заключението на Kirk Erickson от университета в Питсбъри, е че вървенето поддържа паметта и помага за изграждането на нови мозъчни клетки.

Всъщност има ли нужда да изтъквам други доводи от рода на това как ходенето подобрява кръвообращението, забавя стареенето на кожата и удължава живота. Все пак вървенето пеш е като дишането и храненето, нещо съвсем естествено. За това дишайте, хранете се и ходете. Но всичко с мярка, включително и ходенето на работата. Пък кой знае току виж като станем на по 90 години се засечем по пешеходните туристически пътеки в района надбягвайки се с планинските кози. Честити ни празници и нека ги отбележим подобаващо: днешния с пиене, а съботния с разходка. Среща след 90 години 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.