Чиста проба природа

biomimicry_1 Напоследък ту ме има, ту ме няма. Вечните задължения, едно от тях е домакинстването с неразделното чистене. Имайте предвид, че не съм кой знае какъв чистофайник. Обаче няма как поне веднъж седмично трябва да се развихря. Само че ми прави впечатление, че мечките не си чистят хралупите, птиците гнездата и растенията коренищата. Та или ние хората сме адски мърляви създания, а тоново боклук на човек ежегодно го доказват или изтърваме нещо за което природата е намерила по-лесен път. И така стигнахме до биомимкрията този балсам за нас технологичните, на които понякога на косъм ни се изплъзват простичките решения на нещата. И ето нещо простичко – биомимикрия в почистването.

Идеята на това да се вземе нещо работещо в природата и да се привнесе в нашия бит е нещо толкова изначално и вечно, но също и позабравено защото сме се отдалечили от нея. В забързания и мръсен град, няма нищо по-ценно от това което спестява време, пари и не замърсява. Като се замисли човек, индустрията с почистващи и перилни препарати е доста голяма машина, част от която сме и ние като потребители. Но резултатът е замърсени води, мъже които чистят докато жените им са бременни, препарати скрити на високо от децата и притеснения как всъщност всички тези изпарения повлияват на здравето ни с времето. Ето защо трябва да дадем шанс на алтернативите, макар понякога да звучат абсурдно.

Та ще поговорим малко за кораби и морета, и на пръв поглед нищо общо с нас простоватичките, непритежаващите кораб или два, но това е само на пръв поглед. Варна е морски град и като такъв някои хора, кой знае някой ден и ние с вас може да сме сред тях имат лодки, яхти, кораби, подводници, пристанища :))) и т.н. Та всеки знае, че ежегодно съда се вади от водата за почистване на подводната му час, тъй като тя обрасва сериозно с различни гадинки които си правят нещо като подвижен риф на подводната част на корпуса. Лошо няма ако това не скапваше покритието на съда, не водеше до по-голям разход на гориво (с около 40%), което е неекологично и неикономически обосновано. Особено като говорим за глобалния флот, включващ около 50 000 кораба и допълнително изгаряне на гориво в размер на някакви си 370 000 000 тона ежегодно. Та периодично тези кораби се вадят на суша и се почистват. Обаче кому е нужно това, защото китовете например не излизат на брега да се почистят в автомивките ни и то не защото нямаме достатъчно големи автомивки. Та как го прави природата?

biomimicry_2
Ами например при акулите, които също като корабите се движат ли движат напред назад и обратно и обичайно тяхното движение е бавно в търсене на плячка. Идеална среда за залепване на разни гадинки, но въпреки това тези прекрасни морски обитатели остават удивително чисто. Установено е, че причина за това е кожата им, която е набраздена с хиляди микроскопични зъбци, които образуват нещо подобно на фина шкурка. Оказва се че това е функционално решение, изместващо токсичните препарати на все по-заден план. Звучи налудничево, но всъщност вече се използва и то не само при корабите, а и в болниците където стените се покриват с подобна „шкурка“, както и бравите на вратите. Установено е, че това покритие взаимствано от акулите намаляват с 85% замърсяванията. Признавам не задълбах сериозно в същината на това решение, тъй като скоро не ми се очертава ремонт, но на тези които са се развълнували достатъчно предполагам да цъкнат тук.

Продължаваме напред в похода към чистотата без химия или поне не много и не твърде токсична.
biomimicry_3
Отиваме към охлювите, едни от моите любими същества на тази планета, и да не сте посмели да си помисляте за ядене. Охлювите имат редица свои особености, странности и уникалности. Този път не става дума за ненаранимата им мека тъкан, а за техните черупки. Релефа на охлювската коруба също е едно от откритията намерило приложение в иновативни строителни, а и не само компании. Този бъбунчест релеф позволява на водата при дъжд да отмива замърсяванията по повърхността. Концепцията е приложена вече при кварцови покрития за фасади, тъй като в развитите страни е популярно те да се почистват а с навлизането на тези покрития това всъщност се спестява, а е удачно и за такива като нас ;). Използва се и за вътрешна облицовка на стени – в лицето на по-новите теракоти. Всъщност на 100 регистрирани патента стъпват върху тази и сходни на нея концепции. NanoSphere® е самопочистващо се покритие на плат, който намалява необходимостта от пране. Използва се от Levi в техния модел дънки 511 Skinny Commuter. А колко още места за прилагане има тази идея: за почистване на слънчеви панели, премахват натрупванията на дъжд, лед и сняг по пътищата и крилата на самолетите, за предотвратяване запушването на тръби, за биомедцински устройства и дори като мярка срещу графити. А най-вероятно има още дузина подобни места където може да се използва.

Може да не отменихме ежеседмичната прахосмукачка, но кой знае може видите някой толкова простичка и практична идея, която да ви подскаже врабчето на улицата. Просто не трябва да спираме да виждаме , малките и простички неща.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.