Чисто чистене

cleanspngПролет е, всичко зеленее, хубавее и е с приятен зареждащ аромат. Поемете дълбоко дъх ако ще чистите го задръжте докато не проветрите добре дома след това. Както е известно голяма част от почистващите препарати съдържат неособенно здравословни съставки, да си го кажем някои направо са си токсични. Което си е направо срамота да убиваме тази хубава пролетна зеленина разлистила се навън с отровна химия. И това с вредата върху природата е само едната страна на монетата. Предполагам не чистите с противогаз? Да, така и си мислех, и аз си нямам. Е това е другата част от „сделката“ чистиш с препарат и получаваш хубаво замърсен въздух в дома, който поемаш на големи талази когато си под парата на чистенето и по-учестеното дишане. Няма страшно, не се отказвайте от пролетното почистване има цели две решения за които се сещам. Едното е да ползвате „еко“ препарати за почситване, които признавам не са много евтини и е хубаво да проверите дали случайно не ви будалката с думата „еко“. Другия вариант е да си ги забъркате сами, като тук изобщо не говорим за сложни рецепти с повече от 3 съставки или пък за голям казан в който клокочат крило на прилеп и опашка от гущер. Доста по-просто е наистина. Ето няколко лесни, здравословни и ароматни начина да изчистете чисто, както за дробовете ви така и за тези на планетата.

lemon
Всичкия санитарен фанс спокойно може да го почиствате с уникално силната комбинация от хлебна сода и ломонов сок. По отделно те са доста ефективно, но в комбинация са направо двойно по-силни от въоръжения със силата на шпатола Mr. Proper … примерно. Процедурата е следната напръсквате с разтвор от хлебна сода, отгоре с лимон изчаквате в заивисмост от това дали от миналата пролет не сте чистили или само от миналата седмица, но примерно 5 – 10 мин. трябва да са достатъчни. Е може и да позатъркате в зависимост от повърхността и наслояванията, след което изплаквате с вода и това е. После или ще споменавате майка ми или ще се усмихвате доволно от резултата. Този собственоръчно направен от вас „препарат“ е подходящ както за кухненския плот, така и за мивката, ваната, душа и пр. Само внимавайте като пръскате лимона да не попадне върху текстил, че тогава ще си имате нов десен на по-светли точици.

salt
Следващата рецепта включва трапезна сол в по-големи количества. В случай че докато готвите на котлона или във фурната и изкипите, опръскате или разлеете част от гозбата то поръсете обилно със сол и оставете да истине, след това просто забършете с влажна къпра. Солта е решение и при ръжда смесват се 2 с.л. с 1 лимонов сок след което се нанася на ръждивото място и разтъркайте. Солта е подходяща и за почистване на дъската за рязане, а също така и за оцветените стени на съда в който правите кафе, чай или други подобни. За целта посолете и сложете няколко ледчета и развъртете добре. И не забравяйте след това да измиете добре съда, освен ако не си падате по екстравагантно солено кафе или чай.

herbs
И дойде ред на билките, рецепти много и различни, но аз ще дам само няколко практични:
– Ароматизиране на фурната: докато е още топла поръсете с канела и индийско орехче, а отгоре напръскайте с цитрос (за предпочитане портокал). После само пазете фурната от облизване на малки и големи фенове на тези аромати, докато фурната изстива;
– Прозорците и всички стъклени повърхности чудесно се почистват с оцет, но ви предлагам да го смесите с прецедена маточина в съотношение 1/2 ч.ч. към 2 ч.ч.
– За почистване на мивката и ваната може да комбинирате 1/4 чаша от любимите си пресни билки като мента или босилек с 1 чаша сода за хля и 1 с.л. сол. Със сместа поръсете и разтъркайте.

vinegar
И дойде ред на оцета, който е велик помощник. Единствения му недостатък е, че не всички си падат по аромата му. За тази цел когато го ползвате за почистване може да слагате няколко капки етерично масло по ваш избор и да започваме. Подходящ е за какво ли не:
– както казахме за стъклени повърхности;
– за премахване на тези лепкави стикери с цени и описание;
– за почистване на петна по килима;
– за почистване на всички места с досег до вода: посуда, теракот, завеса за баня, фаянс, огледала, хладилник;
– за почистване на микровълсновата – поставяте купа с вода и оцет, загрявате за около 2 мин. така че да почне кипи и парите да разтворят замърсяванията, после само забършете;
Възможностите на оцета са наистина много, за още по тези и други като тях може да посетите Института по оцет 🙂

oliva oil
И да завършим подобаващо – с блясък. За всички дървени повърхности, градински мебели от ратан или ракита (ха дано всеки му) смесете 1/2 часа зехтин, 1/2 часа оцет и 2 чаши гореща вода поставете в пулверизатор напръскайте и забършете с мек парцал. Това е.

Е сега остана по-трудното, да запретнем ракави и да приложим на ппраткитака чистото почистване. Спорна работа и не бързайте пролетта включва още цял един месец 😉


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.