Вече сме месец май и всички са на вълна “Пролетно почистване”, “Да изчистим България за един ден” и прочие. Тази вълна си е наистина супер, дано да я яхнат колкото може повече хора, въоръжени с целеустременост и най-вече чували. Наистина един чудесен повод да дадем пример на съседите които “мизерстват”, а на останалите да покажем за какво служат цветните контейнери и кой боклук в кой цвят отива. Демонстрациите никога не са излишни, така че се оставете на актьорските си умения и нека силата бъде с вас ;). До тук с боклука, сега към нещо също толкова ужасно, което отново заедно можем да променим.

Иде лято, започват интензивни съвети как да се грижем за нашата кожа, коса, маникюр, устни и какво ли още не. Обичайно решението се свежда до пълна гама от разни и разнообразни мазила и чудесии на козметичната индустрия. Усещате ли на къде бия, да точно за тривиалното тестване на козметичните продукти върху нищо не подозиращи зайчета, мишоци и какви ли не още животинки. Гадна тема. Направо даже е гнусна и срамна за целия ни род и човешка история. Много честно обаче, човек не знае срещу какво точно се възмущава, усеща че става нещо нередно, но доводите му са малко. Други даже не се и мъчат да си представят какво се крие зад “тестване върху животни” и махват с лека ръка на темата. Та трябва да се напомня, периодично да се шуми в медиите и в цялото общество. Систематичност и последователност – в това се крие успеха на всяка кауза. Но и малко професионализъм не е излишен, за това идват на помощ умните маркетинг глави, които впрягат усилия да защитят природата и да популяризират “зеленото” мислене или просто мисленето. Дали големите “позеленяващи” козметични гиганти стоят зад това и поръчват подобни кампании – сигурно Но ако това е цената, която трябва аз лично да платя за да се спрат бруталните опити с животни, то веднага вадя портфейла с моето доверие и го давам на ПР кампаниите популяризиращи екологичното, хуманното, природосъобразното или високотехнологичното развитие на нашето общество. А това е начина да се даде поне за начало глътка въздух на природата и всички живи нейни организми.

Та ще ви срещна с една мащабна международна кампания на LUSH Cosmetics, Humane Society of the United States и Humane Society International (признавам си и трите за пръв път ги чувам), целяща спиране използването на животни при тестване на козметични продукти.

Мястото е Лондон. Витрината на един от магазините на LUSH се превръща в жива картина, демонстрираща различните болезнени процедури които се правят на животните когато се тества козметика. В случая обаче артистът Jacqueline Traides използва за модели жени. Ето няколко снимки от демонстрацията продължила 10 часа.

Вярно е, че от близо 20 години в цяла Европа е забранено използването на животни за тестове на козметика, но също така е вярно, че все още в Европа се продава не малко козметика, която е създадена точно по този начин – за сметка на животните. В щатите например такава забрана отсъства изискването е просто: козметиката трябва да е безопасна за потребителя и толкова.

Освен демонстрациите, друга част на кампанията е петицията, която помага на каузата да обиколи земята. В нея може да се включите on-line на сайта й или в някои от магазините на гореспоменатата марка в Европа, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Индия или Русия.

Включването в петицията е лесната част, убедих се лично. По трудната е да проучваме внимателно козметиката която купуваме и начина по който е станала “безопасна” за нас. Едно простичко решение е използването на “бабини” рецепти или така наречените биологични козметични продукти. В първия случай може да си ги забъркате сами, а във втория да почерпите от благата на природата събрани от всички кътчета на земята. Важното е да не забравяме да се грижим за себе си, защото само тогава ще имаме желанието, опита и потребността да се грижим и за другите, включително и за планетата. Пожелавам ви да отделяте достатъчно време за себе си, а до 12 май има пре доволно време за да отделите малко и за междублоковите пространства, градинки и паркове. Май май е вече май.

Снимки: inhabitat.com


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.