manatee_1Ламантините са уникално симпатични водни бозайници, не случайно са известни и като морска крава. Именно кравата е символ в много древни култури на началото, на живота. Уви днес това добродушно животно, което по принцип има малко врагове в природата (акули и крокодили) се сблъсква с още един, скрит и подмолен враг. Но преди да се изправим очи в очи с него, нека да опознаем този любопитен бозайник, който се оказва че има доста дълга история.

Manatee_3jpg

Прародителите на морската крава всъщност са четириноги бозайници обитавали сушата преди 60 млн. години, за това и най-близките родствени на ламантина днес са Хобоните (в този разред са слоновете) и Дамани (другата крайност малки и пъргави бозайници). Е най-общото със слоновете днес е тяхната горна устна която е по-голяма и пада над долната, подобно на хуботчест израстък. Точно тази по-удебелена и изразена горна устна служи на ламантините за издаването на разнообразни звуци, но и за директна комуникация помежду им.

manatees_6

Морските крави се делят на три основни вида: обитаващите водите на Амазонка, западно индийските и западно африканските. С други думи, те виреят във вода с различна соленост защо се среща и по крайбрежието на Мексиканския залив и Карибско море.

Manatee_2

Просто няма как да не са ви симпатични. Те са едри и пухкави с дължина до 3 метра и тегло между 400 и 500 килограма. Е ако не бяха във водата щяха да са нещо повече от пухкавки. Въпреки това на кратки разстояния развиват скорост от 25 км/ч е разбира се обичайната им е доста по-ниска средно между 5 и 8 км/час. Но най-симпатичното при тях е, че по-голямата част от времето си прекарват в спане. Как да не им завиди човек, всъщност има една доста сериозна причина да не им завиждаме. През тази година се наблюдава завишена смъртност при морските крави. Въпреки че в естествената им среда основна заплаха за тях са акулите или крокодилите, през последните години основен фактор за черната статистика е друга, доста по подмолна и прикрита – покачващата се температура на водата. Оказва се че глобалното затопляне е осезаемо в най-голяма степен в световния океан, който поглъща сериозни количества топлина. През тази година бе изнесена статистика, че през последните 60 години температурата на Тихия океан се е покачила с 15 градуса. Като за предходния период от 10 000 години, не е наблюдавано такова драстично покачване.

florida-manatee_4

Е вярно е че морските крави обичат плитките топли крайбрежни води и не виреят на температура под 15 градуса, обаче и покачването на температурата не им се отразява добре. По-топлите води значи по-голяма цъфтеж на водораслите, а повече водорасли в моретата значи по-малко кислород във водата. Това се оказва и основна причина за масовото измиране на ламантините – задушаване. Не звучи приятно особено когато говорим за стотици бозайници. Ако трябва да сме точни от януари до ноември са умрели 769 екземпляра край Флорида, което е двойно в сравнение с миналата година.

Това са морските крави пухкави и доста „приказливи“ издаващи специфични звуци със своята голяма горна устна. Уникални морски бозайници, които са колкото симпатични толкова и раними от нас, макар и не винаги директно ние да сме техния убиец, но често пъти косвено. Да има смисъл да си изхвърляме разделно боклука, да използваме повторно ненужните за други дрехи и предмети, да караме велосипеди, да строим пасивни къщи, да четем за това което действието или бездействието причинява. Простичко е има смисъл нещата да се правят с мисъл.

Florida Manatee


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.