Понеделник е и ни предстои една наистина гореща седмица. Обичайно производителността ми на труд спада право пропорционално на покачването на температурите. Щом се очакват горещини от 40 C, значи мързела ще скочи с точно 40%. Ако и при вас нещата са сходни предлагам да запълним времето с малко луди научни новини изскочили от дебрите на университетските лаборатории. Мястото е University of South Carolina, а в ролята на “лудите учени” са Xiaodong Li и Lihong Bao. Въпросните съмнителни научни субекти, работят успешно върху идеята обикновената памучна тениска да може да захранва мобилния ни телефон или каквото си решим.

Технологията на кратко е следната: Взема се една обикновена памучна тениска, която се накисва във флуор и се пече на висока температура. За да не изгори във фурната се вкарва кислород (тука не ми е много ясно). Така памучните влакна биват превърнати в активен въглен, с тази разлика, че тениската обикновената тениска се е превърнала в необикновена – все така гъвкава и мека, но доста по-енергийна. Както е известно активния въглен е страхотен абсорбатор, в случая идеята е да абсорбира енергия. Образувалата се тъкан, действа не просто като кондензатор, а като двоен кондензатор или както е по-известен суперкондензатор. Суперкондензаторите са с особено висок капацитет и на тях се възлага голямата надежда да заменят химическите батерии с които боравим в момента. Предимствата им поне на теория са, че могат да се зареждат безкраен брой пъти, а скоростта с която го правят е около 10 пъти повече. Сега си представете как тези супер нови, технологични и поне за сега еко-батерии са част от облеклото ни и по този начин телефона ви винаги ще е зареден, фотоапарата ви винаги ще е готов за снимки, а лаптоп ще ползване във всеки парк, без притеснения колко му държи батерията.

На практика хибридния текстил на Li и Boa представляват влакна от активен въглен покрити с наноструктури на манганов оксид по този начин вече съвсем на практика се осигуряват хиляди пъти на зареждане и презареждане на тениската-батерия. Според Boa най-голямото им постижение е, че за разлика от другите технологии за производство на суперкондензатори, при тяхната не се използват нефт или вредни за околната страна химикали. Гордостта им е, че техния процес е еко, а за промишлеността важното, е че е и по-евтин. С други думи печели обществото, печели и бизнеса. Технологията обаче е в началото на своя житейски път, остана да видим, дали идеята ще се реализира на практика и ще тръгнем с тениски зареждащи мобилния ни телефон.

Е дано сте се заредели за новата седмица.
Източник: www.ecouterre.com


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.