За тези които не са поглеждали днес календара, датата е 15-ти август. Лошата новина е, че е понеделник, а добрата, че приблизително половин България празнува днес. Причината е празника за всички православни и католици – Успение Богородично или Голяма Богородица. Днес има наистина доста именници, със сигурност има и не малко рожденици, а освен това към празнуващите се прибавят и няколкото града и села които днес честват своя празник. На 15 август започва и националната седмица на меда, която ще бъде отбелязана официално в 10 български града. По този повод пчеларите за пореден път напомниха за проблемите в сектора и предложиха решения за тях:
„От организацията поискаха земеделското министерство да осигурява между 10 и 20 млн.лв. годишна субсидия за сектора, което означава 20 евро на пчелно семейство. По данни на организацията в страната за 2009 г. са регистрирани между 600 и 670 хиляди пчелни семейства при малко над 33 хил. пчелари. Тенденцията в последните две години обаче е към намаляване на пчелните семейства у нас, както и застаряване на пчелите, оплакаха се от асоциацията” източник http://3e-news.net

Лично мое мнение е, че субсидирането не е хубаво нещо и изкривява икономическия модел, затова не съм привърженик на идеята държавата да дава моите данъци на сам и на там. Може би причината е и в недоверието към тези които вземат решенията, как да бъдат разпределени данъците ни. Но няма да влизам в политическата или икономическа тематика, не това е идеята. Проблем при пчеларството има и вярвам, че най-добре могат да ги решат самите пчелари, но за да стане това се иска нещо много просто – да ядем малко повече мед. По данни на Ганчо Ганчев, председател на националния браншови пчеларски съюз, българина е увеличил консумацията на мед и годишно на човек тя е 600 – 650гр. За сравнение обаче един германец яде около 1 кг. на година, така че има какво да се желае по въпроса. Та вместо нашите данъци да отиват за субсидиране на пчеларите, предлагам всеки един от нас лично и пряко да ги „субсидира”, като почнем да ядем повече мед. Така хем те ще са по-доволни, хем ние по-здрави.

В случай че икономическият довод не ви е достатъчен, трябва да добавя че сте наистина странни хора – не комерсиални и няма как да не ви похваля. Та ще добавя и няколко здравни довода в подкрепа на меда:

Още бабите на нашите баби са използвали меда като средство за лечение на открити рани, изгаряния и кожни заболявания. Ако поставите мед върху рана той предизвиква обилна секреция, която почиства повърхността и стимулира гранулацията и епителизацията, с други думи помага на кожата да заздравее. От външните рани премигвам към вътрешните – тези в устната кухина, лигавицата на устата и стомаха. Стоматити, гингивити, гастрити, язви и други подобни смущения също се повлияват положително от меда. Причината, пчелният меда стимулира секреция, действа антибактериално и подобрява киселинността.

Независимо поради каква причина ползвате меда (заради стомах, чревен тракт, черен дроб или имуностимулиращо) трябва да се спазват някои правила. Препоръчителният ежедневен прием на пчелен мед трябва да е 1-2 г/кг. телесна маса, но не повече от 100 гр. общо. Това количество е желателно да бъде разпределено през целия ден.

И за да не опрете до меда, като лечебно средство просто го използвайте имуностимулиращо и за подслаждане. За разлика от захарта, той не се нуждае от допълнителни хранителни вещества за да бъде усвоен. Пчелния мед съдържа в себе си хранителни ензими, които вършат тази работа и дори подпомагат функцията на храносмилателните жлези. С други думи освен че не изтощава организма захарите на меда се явяват отличен основен енергиен материал за сърцето, нервната система и мускулите. Те увеличават гликогена в черния дроб и с това подпомагат обменните процеси. Пълното изгаряне на захарите освобождава бъбреците от допълнителна дейност, което води до подобряване на отделителните им функции. До тук с прагматизма, време е да се насладим на 15 август.

Остава само да завърша с едно последно напомняне: Не забравяйте да се наслаждавайте на меденките, сусамките с мед, киселото мляко с пчелен мед, билковия чай подсладен пак с него и за каквото още се сещате.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.