В събота ще посрещнем Julay Morning. Всеки по сове му – някои на плажа вперили поглед в морската шир, други на връх планината, трети на път, четвърти (а може би и пети и шести …) в сладка дрямка. Не зависимо къде ви сварят юлските лъчи, ви пожелавам един прекрасен месец, в който да сътворите нещо хубаво за себе си, а вярвам това ще е хубаво и за околните.
Untitled-2

Ако имате нужда от леко вдъхновение, то ето ви едно (поне според мен) добро предизвикателство, както за волята и рутината ви, така и към морето, планината, въздуха, космоса и … схванахте идеята. Ще го кажа най-после – …. честно около 9 пъти изтрих написаното докато не стигнах до това … – юли без еднократна пластмаса. Тюх изплюх го като слънчогледова шлюпка на плажа. На пръв поглед лесно начинание или пък не или пък да – зависи дали имаш слънчоглед, плаж и най-вече зъби. Може да го обсъдим в края на юли – не зависимо дали сте издържали или не. И аз ще споделя – за пластмасата, не за слънчогледа (за него всеки да си поразмишлява сам).

Може би няма да са излишни разни жокери по въпроса: сламки (от коктейлите покрай морето), бъркалки (за кафе и разхлаждащи напитки), найлонови торбички (за плодове, зеленчуци и всичко останало), бутилки (от вода, бира и т.н.), лъжички и купички (от/за слаааадооолеееед), вилци и чинии и чаши (хапване на отктиро край огъня), кутии и кутийчици (за обяд в офиса или на открито в обедната почивка).

Ето и топ 10 на нещата намерени при почистването на крайбрежието само на Сан Франциско през 2012г.
top-10-items-found

Ако звучи трудно, то е само защото сме свикнали да ползваме еднократните пластмасови джунджурии. Много често те си имат, не лош многократен или не пластмасов аналог.
Веднага пускам списък със алтернативите:
сламка = без сламка, хартиена сламка, многократна метална сламка (у дома), многократна стъклена сламка (у дома)
бъркалки = без бъркалка, многократна метална лъжичка, многократна стъклена, златна, сребърна (у дома разбира се, но споделете къде живеет, ако обичате)
найлонови торбички = многократна торба от плат, кошница, мрежа за покупки, щайга
бутилки = многократни алуминиеви (персонална бутилка за вода – винаги с вас, както и лятната жега), бира в стъклена бутилка (ретро-яко), бира в кен или кег (според нуждите и дебита ви)
лъжички и купички за сладолед = сладолед на клечка, сладолед във фунийка без лъжичка (ретрооо-яко)
вилици и чинии и чаши = многократни вилици и чинии и чаши или просто използвайте две филии хляб опърлен от огъня и между тях подредете каквото успеете

Леко размих границите между предизвикателството за един месец без еднократна пластмаса и един месец изпълнен с изживявания на открито, закрито, топло, прохладно, морско, планинско, концертно и т.н. Пожелавам си/ви да ни се случат и двете. А за отчаялите се ще кажа един „мотивиращ“ факт – прогнозите са през 2050г. в морето да има повече пластмаса отколкото риба … упс, май това не беше много разведряващо. Бягайте към нещо разхлаждащо и се надявам в него да не плува нищо пластмасово – надежди.

Още за движението „Месец без пластмаса“ тук.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.