„Силни” ли сме днес

Днес е 6-ти септември и темата за Съединението е на дневен ред. Всички отправят поглед към 1885г., но аз искам да погледнем към 2011г. Преди това обаче няколко думи за историята.

Безспорно Съединението е едно велико дело, велико поради една важна за мен причини: всички българи гледат към една цел, това се потвърждава и от факта, че избраното временното правителство обединява членове, на иначе противопоставящи се една на друга партии, включва военни и дори хора известни като туркофили. Всичко това показва една истинска задружност около една обща цел. Мнозина считаме, че такова дело днес не може да се повтори, аз обаче си мисля, че грешим и се подценяваме.

Ето няколко малки примера, които свидетелстват, че има надежда българина да се почувства част от своето, българското общество:

2010г., 29 май – Национален ден на природните паркове: близо 3000 доброволци се включват в инициативата и събират над 15 тона отпадъци (инициатива на WWF):
връзка

2010г., 27 март – Часът на земята: близо 633 хиляди крушки са били изключени само в София (инициатива на WWF):
връзка

1999 до 2010г. – Дванадесетгодишната кампания за почистване на труднодостъпни защитени територии: резултатите са над 50 тона отпадъци и над 1000 включили се доброволци (инициатива на ЕС За земята):
връзка

Има още десетки кампании, чиито резултати, се надявам да бъдат публикувани от организаторите им, за да могат да бъдат подкрепени с още по-голям брой участници при последващо им организиране.

А сега си представете, как всички тези инициативи, кампании, проекти, организации и доброволци се обединят … това ще е за мен днешния аналог на 6-ти септември 1885г.

Честит празник и вярвайте, че можем!


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.