Архив: май, 2010

Петък е, и въпреки, че работната седмица беше кратка, ми се ще да освежа деня ви с нещо малко, сладко и полезно. Ако сте от хората които работят в офис, и за вас календара не е просто рекламен подарък от бизнес партньор, а нещо жизненоважно и необходимо, тогава имаме допирни точки. И като стана дума за жиненоважни неща, всички знаем как често не ни остава време за закуска и/или обяд, и какво се получава, че често пъти заради натоварения си график не хапваме нищо. Това противоставяне между календара и храната, вече е преодоляно с щурата но ефектна идея за – ябълковия календар.
… прочети целия текст»

Реших най-после да стане реч и за книгата. Не само защото е 24 май, а и заради моята лична убеденост, че книгата е неразделна част от стремежът на човек да е жив и пълноценен.

Спазвайки непопулярната поговорка: По книгата посрещат, по ума изпращат, реших да ви запозная с моя списък от любими и харесвани от мен книги:
… прочети целия текст»

Във вторник излезе втория доклад на Европейската комисия относно мерките срещу недостига на вода и засушаването в Европа. Странно съвпадение, вечерта след като прочетох доклада, щях да гледам Алиса в страната на Чудесата, но до чудеса не се стигна, защото филма не тръгна и гледах “Книгата на Илай”. Ако не сте чели доклада или пък не сте гледали филма нека ви маркирам общите положения. В първия случай говорим за Европа и все по осезаемата перспектива от недостиг на вода, а във втория случай става дума за САЩ, като емблема за цялото ни човечество, и пустинната реалност на планетата. Друга сюжетна линия вместила се в ежедневието ми е регатата “Исторически морета”, чиито първи ветроходи започнаха да пристигат вчера. Така стеклите се събития ме провокираха да се замисля, как да не прахосвам водата за да може повече хора да и се радват.
… прочети целия текст»

Преди известно време попаднах на интересна находка: екологична, функционална и дизайнерска лампа за външно осветление. 99% от материалите използвани за изработката на лампата подлежат на рециклиране, захранва се от възобновяеми енергийни източници, продължителността на живота й е 20-30 години и наред с това е издържана естетически. Както се казва – лампа мечта. Е не е вълшебната лампа на Аладин, но пък и тази си има своите не малко достойнства.

… прочети целия текст»

Да обичаш природата не означава да я наблюдаваш от страни, страхувайки се да я докоснеш за да не я развалиш. Да обичаш природата означава да обичаш себе си, защото си осъзнал, че си част от нея и че тя е част от теб. И като при всяка обич, влюбените не могат да стоят дълго време разделени, затова при първа възможност, човек хваща раницата и отива на поход, палатка, къмпинг или хотел сред природата. Tъй като аз не съм от хората, които ходят по хотели, ще се концентрирам върху бивакуването на открито. Забелязах, как напоследък вземам все повече и повече багаж, когато отивам на палатка. Търся все повече удобства и сигурност и заедно с това ми се иска да достигна до все по-отдалечени и девствени кътчета. Сигурно има известна логика в това, но дори и да не намиратe нищо логично, ви предлагам да хвърлите едно око на “откритията” ми. Те са свързани с иновации относно основни вещи, които биха спомогнали за по-сигурно и удобно изкарване сред природата.
… прочети целия текст»

Вече всичко е зелено и града усилено се готви за предстоящото лято. Безспорно топлите сезони са любими на мнозина, защото позволяват всяка свободна минута да бъде използвана за занимания на открито. Едни се разхождат, други, карат велосипед, трети четат или пък си правят пикник, вариациите са наистина много. Много са идеите, желание не липсва, но често пъти предвид ежедневните си ангажименти, прекарваме времето си предимно на закрито. Ето защо според мен е изключително важно, там където основно пребиваваме, да се чувстваме уютно. За тези които обичат зеленината на топлите сезони, предлагам една алтернатива, една възможност за това, да усещат край себе си постоянното присъствие на пролетта и лятото. Няма да говоря за климатични системи, макар и те да имат своята важна роля, както за уюта, така и за “живите” стени. Точно така стени от живи растения, ето за какво ви говоря:

… прочети целия текст»

Честит 6 май на всички .. овце
6 май е известен още, като празника на храбростта, на българската армия и на животновъда, а според църквата е и ден на Св. Георги Победоносец.

Интересно е, че на този празник се яде агнешко, а както знаем за да хванеш и заколиш едно агне не се изисква много храброст, не ти е нужна цяла армия, но пък за да го има агнето определено ти е нужен животновъд и поне един Георги за да помогне в изяждането после.

В чест на всички агнета, нека ви разкажа историята за овцата. … прочети целия текст»