Архив: юни, 2010

Най-после имах възможността да посетя зоологическата градина в София. Излязох от нея със смесени чувства, но определено се радвам, че я разгледах и бих повторила.

Досега с животните наистина е нещо доста поучително. Разглеждайки отделните видове, човек обогатява културата си и има възможност да научи много нови неща – не само за биоразнообразието, но и за себе си.
… прочети целия текст»

Тъй като е криза и по-стара традиция ние българите действаме особено нелогично, сигурно има и такива сред вас които са на тема ремонт на жилището или поне подмяна на мебелите. Но дори и да не ви предстоят крупни промени на интериора в дома, ви предлагам няколко решения за освежаване на кухнята, терасата или пък трапезарията – преценете сами, за къде са подходящи моите предложения днес.
… прочети целия текст»

Спомняте ли си в далеееееееченото минало, как бяхме любопитни за всяко нещо. Бяхме като “машини” бълващи чудати въпроси, а при всяка задача поставена от другарката или класната ръководителка, тичахме да се похвалим на родителите си, с какво приключение са ни нагърбили – експеримент за колко дена семенце жито ще покълне, да видим с какво се хранят пеперудите и т.н. и т.н. Тогава не ни беше скучно да наблюдаваме природата, да слушаме как врабчетата се суетят. Днес въпроси от рода “Защо щрауса има такива големи очи?” или “Колко зъба има заека?” отдавна не ни вълнуват. Не ни вълнува нищо в страни от ежедневието и битовите главоболия, а светът е голям … и спасение дебне от всякъде :о) Ето защо се захващам с рубриката “По детски любопитни” първият ни герой ще е домашната муха.
… прочети целия текст»

2010г. е обявена за година на биоразнообразието. На няколко пъти се опитвах да подхвана тази тема, да наблегна на важността й, на конкретните факти от докладите на UN, TEEB, ЕC и други организации. Накрая все се отказвах от написаната чернова, причината винаги бе една и съща – исках да провокирам обикновения човек, този в страни от тематиката, да се замисли по въпроса, а това никога не става с цифри, факти, доклади, гръмки имена на организации. Така спонтанно изниква въпроса: А как?
… прочети целия текст»