Архив: юли, 2010

Факт е, че всички частици, елементи, вещи и създания са свързани помежду си, къде пряко, къде не чак толкова. Така е и с човека и камъните, било те скъпоценни или полускъпоценни. Един камък може да лекува, друг да повлияе негативно, като това далеч не зависи от факта дали вярвате или не вярвате в тяхното въздействие, но пък в първия случай ефекта определено ще е по-силен. Още от древността представителите на властта, благородниците и хора с положение, са се обграждали с красиви вещи обсипани с камъни: дрехи, бижута, пособия за пиене и хранен, мебели и пр. Това разбира се е било признак на мощ и власт от една страна, но предпочитанията на дадени личност към определени камъни, не винаги са продиктувани единствено от естетически предпочитания. Във времена когато владетелите са били пряко свързани и понякога дори зависими от своите жреци, шамани, лекари, гадатели и др. мистични за времето си фигури, лесно можем да открием зависимостта между здравето, властта, и силата на дадена личност и конкретни камъни.
… прочети целия текст»

В очакване на дъжда

Все по-често поглеждайки през прозореца виждаме как вали ли вали – рано сутрин, по обяд, но главно следобед. И колкото повече вали, толкова повече роптания чувам, съвсем естествена зависимост разбира се. Аз пък, къде на пук, къде не точно ще ви кажа защо дъжда e нещо прекрасно.

Като малки в училище имахме природознание, а и други разни дисциплини производни на тази. Още тогава са ни обяснявали колко важно нещо е дъжда: за растенията, за водоемите, за реколтата, за животинките, за обмена на вещества в природата и т.н. и т.н. За мен пък точно тогава дъжда беше … прочети целия текст»

Математиката и душата

Наистина се старая да избягвам дългите статии, но днес след двуседмично мълчание, няма как да не ми простите за този не малък обем.

Това което често пъти само усещаме и мъгляво можем да обясним с думи, често пъти не е нищо ново под слънцето. Ето защо когато попаднах на тази част от книгата “Човекът без качества” на Роберт Музил не се стърпях. Става дума за математика, за душа, за човека, за логиката, за емоциите, за пътя по който сме тръгнали, и този за който сме пропуснали отбивката – “Има нещо гнило в Дания”, но лека полека всеки стига до извода, че живее в тази гнила Дания.

И тъй като литартурата е затова, всеки да открие своята истина, а не друг да му я обяснява, просто отделете малко време и се надявам и вие да намерите нещо за себе си.

И наистина накрая – цитатът може да ви се стори дълъг, може в началото да ви е малко мъгляв, може да е труден за четене и още по-труден за разбиране, но аз ви предлагам просто да се отпуснете и да се оставите на емоцията. В края на текста по-долу, просто усетете това което е вътре във вас или отидете да изпиете една бира.
… прочети целия текст»

Всеки, все някога е казвал някому “колко хубаво е човек да запази детето в себе си”, дори и да не сте го казвали на глас, то поне сте си го мислили. Упорито насърчаваме съхраняването на детски дух, но не толкова упорито се трудим за да реализираме на практика тази мисъл. Днес ще ви дам една алтернатива, как да помогнем детското в нас да остане живо.
… прочети целия текст»