Архив: август, 2010

Не съм забравила, че 2010 е година на биоразнообразието и ако до сега наблягах на животинските видове, сега е ред да погледнем и към флората.

Питаята е плод на кактус, който е не само любопитен на вид, но и доста интересен като растение, а и като хранително съдържание. Кактуса чиито плодове се наричат още драконови цъфти само нощем, което автоматично изключва пчелите като фактор за опрашване. … прочети целия текст»

Попаднах на една интересна статия, рекламираща десет екологични дестинации в САЩ. Ще резюмирам по-любопитното от нея, а за тези които искат да видят оригинала, могат да се възползват от линка най-долу.

След като туризма е сериозно перо, носещо милиарди в хазната на България, си мисля, че темата е точно на място в края а на сезона, когато трябва да се пишат новите стратегии за развитие. Току виж … прочети целия текст»

Родна реч омайна сладка

Мисля, че е силно погрешно (ама как го казах само) да се сещаме за културата, езика и великите си личности само по празници. Ето защо пускам тази статия през един съвсем обикновен делничен ден, какъвто е днешния. С това се надявам хората които носят в себе си духа на българщината да я оценят, заради това което е в тях, а не защото на календара днешния ден е отбелязан в червено и трябва показно да засвидетелстваме своята почит към нещо и/или някого.

Статията ми тръгна от един разговор с Мария Петрова (привет адаш и мерси за вдъхновението), в него аз използвах думата „чалга” като визирах много съвременни „феномени” в днешното ни общество, далеч извън музикалните аспекти на значението й. Стана дума, че … прочети целия текст»

В рубриката по детски любопитно, ще ви запозная по-отблизо с едно животно, което се оказва, че наистина е доста любопитно създание. Мравояда на пръв поглед буди усмивка по лицата на хората поради вида си, но наред с хумористичната си визия това животно е много интересно.

Едно от нещата които леко … прочети целия текст»

Лято е, всички се запътваме към големите гьолове и точно затова реших да говоря за възможно най-големия „плувен басейн”, в който ви пожелавам някой ден да се поцамбуркате – Тихия океан. Само при споменаването му, веднага в съзнанието ми изникват делфини, китове, морски костенурки, рифове, а да не говоря за безбройните екзотични островчета с бял, мек пясък …. А сега погледнете това: … прочети целия текст»

Какво правите когато ви е скучно?
Не съм правила анкета, затова малко ще спекулирам с отговорите на този въпрос и евентуалните резултати, които биха се появили. Така или иначе моята анкета не би се получила обективно, защото имам скромното мнение, че хората с които общувам са разумни и смислени типове. Та ето извадка по темата така както аз я виждам за съвременното общество:
Какво правите когато ви е скучно?
гледам телевизия 38%
играя на компютъра 21%
излизам на кафе 40%
друго 1%
… прочети целия текст»

Нека по детскси да опростим нещата, като проверим дали може да поставим знак за равенство между кучето и змията. Ето ги и критериите: агресивност, структура, майчинство, хранене, местообитание, характер и отношение на човека към тях.

Агресивност

Змията напада в краен случай, само когато няма изход за отстъпление и се чувства застрашена. Кучетата са почти по същия начин, само че те ако се чувстват застрашени обикновено нападат.

Змията предупреждава преди да нападне, като съска, изправя се и се надува (разширява). Кучето пък ръмжи. Разбира се и при двата вида животни има изключения, които нападат без предупреждение, но това са, както казах – изключения.
… прочети целия текст»

На планетата има хиляди кътчета, които са неописуеми и едва когато се изправиш пред тях можеш да усетиш величието им. Но най-силно можеш да почувстваш едно място, тогава когато се опиташ да го покориш, но не в смисъла на „налагане”, а в смисъла на симбиоза, тя се образува между природата и човека който върви към върха.

Природата е най-добрия учител, защото това на което може да научи всеки един е просто – Незнаеш на какво си способен, докато не се сблъскаш със себе си. Ако смеете да се предизвикате сами, продължете нататък.
… прочети целия текст»

Има толкова много животни, които приемаме за нещо естествено и нормална част от живота, но всъщност не знаем почти нищо за тях. Да вземем например коня. Това създание съпътствало човека през всички тези векове основно в трудните моменти. Днес неговата слава е почти забравена, единствените които се вълнуват от тези животни са хората занимаващи се със спортове свързани с конете.

Човекът откакто се е самоосъзнал е започнал да опитомява висчко, което се е изпреичило пред него и му се е сторило полезно. Така в наши дни, тази страст към подчинението се е модифицирала в цивилизования термин – домашен любимец. … прочети целия текст»