Архив: юни, 2011

Вело училищен автобус

Европа става все по “зелена” и дава приоритет на алтернативните методи за предвижване – велосипеден транспорт и ходене пеш. Което е нормално предвид здравната и екологична политика на съюза. Къде на шега, къде сериозно холандската компания De Café Racer отправя предизвикателство към училищата с претенция да са модерни и да учат децата по наистина съвременни програми.

Идеята е училищен вело-автобус. Това предложение е в подкрепа на инициативата “В търсене на изгубената вело алея” във Варна, в която се надявам да се включат и училищата със мисъл за … прочети целия текст»

Спорт и не само

Старата мъдрост здрав дух, здраво тяло си е безспорна истина. Но понякога „традициите не са това което бяха” и трябва леко да се осъвременят. Моето, предложение не звучи много красиво, но е важен основния смисъл: Здрав ум, здрав спорт. Но нека почна по-отдалеч.

Миналата седмица The Wall Street Journal определи Григор Димитров, като възможния бъдещ Федерер. Младия българин на 17 взе сет от Рафаел Надал, миналата година беше под номер 342 в ранг листата, а тази е вече 62-ри. Димитров е най-младия тенесист в топ 100. Определено младежа е талантлив. The Gardian каза … прочети целия текст»

Ако топлото време има някакви плюсове, то по не за мен те се крият във вкусовете. Разнообразието от плодове по пазарите започва да се усеща и аз като привърженик на теорията “яжте според сезона” и като страстен любител на черешите ви казвам: Възползвайте се от последните черешови дни и им се насладете. Разбира се ние с вас сме интелигентни хора и само с призиви и голи приказки не се задоволяваме. Ето защо искам да ви запозная с черешата и ако сте имали някакви съмнения дали да отскочите до пазара за кило или две да ги разсея окончателно.
… прочети целия текст»

През първата официална лятна седмица слънцето ще е на линия. И ако то няма да излиза скоро в отпуск се надявам при вас нещата да стоят по друг начин и скоро да му се насладите подобаващо. Днес съм подбрала няколко соларни глезотийки, къде практични, къде екологични, които могат да улеснят живота ни.

Ако имате устройство с E lnk екран срещу 3 $ може да го захранвате със слънчева енергия. Pixel Qi е американска компания специализирана в нискоенергийни екрани. Последното им предложение 1W соларен панел, който осигурява достатъчно енергия както за дисплея така и за дънната платка на вашия таблет а заедно с това го прави и енергоспестяващ. … прочети целия текст»

Колко минути го правите

Лято е и предполагам първата асоциация, която свързвате с въпроса: Колко минути го правите? е доста гореща. Но не, няма да говоря за секс, ще иде реч за нещо също толкова важно за летния сезон, без което не става: хигиената. Предполагам, че леко ви разочаровах, но дано инфото по-надолу ви запази здрави през лятото за да може да му се насладите на макс.

Та аз си знам основните хигиенни правила, предполагам повечето от нас ги знаем, обаче в детайла поне при мен нещата малко ми куцат. И така си зададох два въпроса: Колко дълго го правя и правя ли го както трябва. … прочети целия текст»

Остатъка от годината ще е изпъстрен с две неща слънчево лято и разгорещени избори, затова и аз ще се лутам между тези две точки. Нека не ви смущава факта, че в четвъртък темата беше изцяло лятна „Соларни бикини”, а днес съм на другия полюс с темата за „Несправедливата такса смет”. Така ще е и така трябва, дано всички съумеем да комбинираме приятното и полезното. А сега към темата:

Като блог за екологичните и за обществените ефекти и дефекти няма как да подмина еко несправедливостите спрямо всеки един като гражданин, спрямо бизнеса и спрямо всички ни като общество. А каква по-голяма несправедливост от такса смет? … прочети целия текст»

Тъй като съм на отпускарска вълна, реших да обърна малко по-голямо внимание на лятното слънце от вън. За това ще ви представя няколко соларни глезотии. Започвам с най-плажното предложение: соларни дамски бикини за плаж.

Всички знаем, че по-голяма част от женското население отива на плаж, за да улови колкото се може повече слънчеви лъчи по тялото си. Тази цел съвпада на 100% … прочети целия текст»

Къща на плажа

Днес е 111 ми публикация в eko-exo.com и понеже има нещо магично в тези три единици, реших да продължа в същия приказен дух и да ви запозная с една жива къща. Ако обичате да търсите четирилистни детелини на покрива на дома си, това е вашето място.

Къщата Дюна е разположена на морския бряг – Атлантик Бийч, Флорида. Единствената причина да я забележите сред естествените морски дюни, е че тя е доста по-раззеленена в сравнение с пясъчните си роднини. … прочети целия текст»

2011г, 2 юни

Днес е 2 юни. На този ден, Христо Ботев е бил убит. Днес цяла България ще замлъкне в негова памет, а може би и в своя, макар и несъзнателно. Паметта на България, живота на България, май и двете изчезнаха, и какво остана? Ако сте в добро настроение и искате да си останете в такова, може би не трябва да продължавате да четете надолу. Но ако все още носите в себе си едно смътно усещане, че нещо ви липсва, че нещо не е както трябва, тогава продължете. Мисля, че знам какво ни липсва, какво не е наред. Сигурно и вие знаете, но аз ще го кажа.

Липсва ни онова, което е в основата на целия съзнателен Ботев живот – стремежа към свобода и достоен живот. Толкова ни липсва, че всеки ден в България с живота си искат да се разделят едно дете и двама възрастни. Най-възрастния българин посегнал на живота си през миналата година е бил на 97, а най-младият – на 8. Да, определено нещо не е наред, не само с нас като индивиди, но с нас като общество. … прочети целия текст»