Архив: октомври, 2011

Дали зарази слънцето на вън или заради календара сочещ датата 31 октомври, днес настроението ми е странно приповдигнато въпреки, че е понеделник 😉 И като на празник нека започна с честитката:
Честит празник на Черно море! Да ни е живо, синьо, здраво и бълващо живот! И за всеки случай, може и ние да му помагаме с каквото можем за да се случат така нещата 😉

Днес статията ще е в стил twetter и през целия ден ще допълвам любопитна информация за нашето единствено море.

10:05
Кръстниците на морето ни са много, като през всички епохи името е било свързано с нещо, тъмно, мрачно и бездънно. Така до ден днешен то носи името Черно море (обаче аз твърдя че може и да е прекрасно синьо и синьо-зелено стига да го издебнете зимата). Обратно към името обаче. … прочети целия текст»

Чудех се дали заради проливните дъждове наскоро или пък заради втория мост на Варна за който се говори от години ме заинтригува темата за мост направен от рециклирана пластмаса. Всъщност не правих никаква връзка с нашата действителност, защото това постижение на инженерната мисъл си е достатъчно внушително и не е нужно специална причина за да го споделя с вас.

Този път няма да ходим нито до Северна Америка, нито до Азия и ще си останем в Европа или почти. Въпросният мост от нов тип надхвърля чисто географското си значение и практично преназначение, но все пак мястото е над река Туид в Шотландия. … прочети целия текст»

Код oранжево в кухнята

Има един плод, който заедно с това е и зеленчук. За мен той е възможно най-есенния на външен вид, и възможно най-коледния на вкус. Иде реч за тиквата. Та както обещах в понеделник днес ще обърна внимание точно на този оранжев гигант и неговото най-стандартно приложение, това в кухнята. Гигант, не само заради размерите си, а и заради множеството приложения в разнообразни сладки и солени рецепти. Моля само за едно, не подхождайте с предубеждението към тиквата и нейното място в дневното меню.

За разлика от родните ни кафенета и сладкарнички, по широкия свят тиквата присъства в менютата на мнозинството заведения. Това е напълно разбираемо предвид ниската калоричност, уникалния вкус и съдържанието на множество полезни вещества в оранжевия плод и зеленчук. Малко подробности за това на какво се дължи полезността на тиквата: … прочети целия текст»

Готови за дъжда

Изправяли ли сте се някога пред дилемата тиква или чадър? Едва ли и по-добре, сега не ме разбирате, но повярвайте избора е сложен. Та като за начало на тази дъждовна седмица избрах чадъра, а за тиквата … в четвъртък, ако не ми мине птеродактил пътя. И това с птеродактила сигурно не ви стана ясно, по-добре, не ви трябва да се срещате очи в очи с него.

За съжаление старата седмица изтече и пред нас е една чисто нова. Опасявам се обаче, че няма да сме много чисти ако си покажем носа навън без чадър. … прочети целия текст»

Научих за този проект с известно закъснение, причината може би е и в това, че за една такава прекрасна българска инициатива разбрах от чуждестранните медии. Последното ме навежда както на положителни така и на негативни мисли, но изводите си направи всеки един по отделно, не това е важното. Идеята ми е друга, та да дадам: Дами и господа, имам удоволствието да ви представя Библиобуса на Пловдив.


… прочети целия текст»

Дали заради наближаващите избори или заради мрачните ни улици, нещо все повече ми намирисва. Всъщност лошото време не ме притеснява, даже напротив – стискам палци веднага след като всичко се покрие от жълти и червени паднали листа да завали и снега. През лятото всичко е по-лесно, то си има своя позитивизъм: силното слънце заслепява, а претрупаните с хора улици не позволяват на дребните боклучета да се набият на очи. Но през есента и зимата нещата са по-трудни, ако го няма килима от жълти и червени листа, или пък белия пухкав сняг, нещата стават наистина мрачни. Да темата за боклука, тя лъсва при при първия сериозен есенен дъжд и тогава всичко се променя. Уви тази седмица няма да има сняг, и листата още се държат по дърветата – лошо, защото хартийките между повяхващата трева блесват с все сила. … прочети целия текст»

Не ги познавам, не съм ги виждала и не съм ги яла, но това трябва да се поправи. Днес ви предлагам близка среща с 10 странни вида ядки, за които ако някой ви каже може спокойно да не му повярвате. Всъщност не всички от изброените по-долу влизат в определението “ядки” дефинирано от учените, но всичките си заслужават да бъдат поне видени.

Коко де Мер (Coco de Mer) не само звучи екзотично, това е вид палма чиито корени са от ерата на динозаврите. Уникалното растение живее до 400 години и е двуполово – има мъжки и женски екземпляри, а това което ражда трудно може да бъде пропуснато в случай че се отбиете на Сейшелите. … прочети целия текст»

Виждали ли сте как децата от „малаата” си играят, било то с гума от автомобил, с някоя счупена играчка чието предназначение не знаят, но не им и трябва – те си имат собствена игра и идея за тях. Сещам се, че и ние в нашия квартал си играехме с какви ли не обикновенни предмети, вдъхвайки им съвсем друг смисъл и живот. Баща ми също ми е разправял за подобни игри в детството му. Май всички сме ги имали, предполагам и децата ни (ще) ги имат – дано. Хубави мигове, весели спомени, а за някои това е професия: правенето на играчки от неща изпълнили вече първоначалната си цел. … прочети целия текст»