Архив: ноември, 2011

Сещам се поне 2 филма с Том Круз в които технологиите са толкова на пред, а живота толкова сложен, колкото и използваните джаджи. Обаче няма как да разберем дали технологичното бъдеще ще ни донесе повече плюсове или минуси. Единствения начин е просто да го посрещнем и изживеем. А това бъдеще не е толкова далеч и вече почуква на вратите ни. Ако вчера компютрите бяха основно настолни и портативните такива, бяха лукс, то днес няма нищо по естествено от това да си провериш e-maila през телефона. Е мога да ви кажа как ще става това утре – през окото ви. Washington University разработва леща за очи, през която директно можете да си проверите пощата. … прочети целия текст»

Тази седмица енергията прелива от всякъде – в понеделник с енергия от приливите и отливите във Фарнция, а днес с енергия от вятъра и изкуството в Германия. Ветрогенераторите са част от пейзажа, а той може лесно да наподоби този от Алиса в страната на чудесата. Германския артист Horst Glasker определено обича цветовете и прави света пъстър стига да му се отдаде възможност, а такива наистина не липсват ето двe от тях:
… прочети целия текст»

Зимното море винаги е имало един особен, първичен чар. Смразяващия вятър, грохота на вълните и онзи особен металически плътен цвят на водата. Може би заради тази сила и мощ зимното море е не по-малко привлекателно. Говорейки за “поезията” на вълните мимолетно изниква в съзнанието ми Франция. С нейната романтика, култура и творци увековечили зимното море. Но изкуството и креативността си имат и друга страна, много по-научна, много по-практична. Франция отново е първенец но този път не със стихове, платна и музикални партитури, а с проект в областта на енергетиката използващ за източник приливите и отливите. … прочети целия текст»

Днес съм подготвила един микс от изкуство, бизнес и обществена дейност в едно. Става дума за конкурс за скулптури, който е с благотворителна цел, а участниците са големи екипи от строителния бранш (архитекти, инженери, дизайнери). Една добра практика, която може директно да бъде изкопирана от всяко общество с проблеми и от всеки сектор на икономиката.

Основно изискване е участващите скулптурите да са направени от консервни кутии, но забележете пълни с храна. В конкурса се оценява колко добре са използвани етикетите на консервите в цялостната идея на скулптурата и колко креативни са изградените конструкции от кутии. След края на изложбата всичката консервирана храна се разпределя между нуждаещи се.
… прочети целия текст»

Темата с българската железница е доста актуална, та и eko-exo покрай нея. Но вместо да захапем политиката ми се ще да обърнем взор към предвкусващите се вече почивни дни. Е спирането на 150 влака от движение не е шега работа, как може човек да си представи всичките тези празни вагони заспали на куп и чакащи да бъдат върнати за скрап примерно … или пък не.

В случай че ви се намира излишен вагон, предлагам да си го оползотворите по възможно най-приятния и вкусен начин – направете го на кафене или пък ресторантче. Идеята не е нова, аз лично я отмъкнах от Deptford Café в Лондон.
… прочети целия текст»

Природата винаги е била източник на вдъхновение, и съвсем естествено в съзнанието ни изникват стихове, картини, музика. Но природата е неразделна част и от науката, която също се нуждае от подкрепа. Учените постоянно ползват хилядолетния опит на животните и техните практични решения за хранене, дишане, движение и оцеляване. Поредния пример за биомимикрия (подражаване на природата) идва от канадския Simon Fraser University, който не случайно носи името на известен с нестандартното си мислене учен. Постижението на хората работещи и учещи в този университет е робот който може да се катери по вертикални повърхности, подобно на гущера гекон. Последния се движи спокойно по стените нагоре благодарение на своите лепкави пръсти. Този “лепкав” принцип е използван и от създателите на робота, които са вградили в него цистерна с нов вид лепило, което не оставя диря след себе си. … прочети целия текст»

Магията на книгите и филмите, е в това че човек може да види нови неща или познатите, но през чужди очи. За да разберем колко точно е разнообразен заобикалящият ни свят трябва да погледнем през погледа на самата природа. В случай, че никога не сте били кон, змия или птица ето ви възможност да станете за кратко или поне да погледнете от техния ъгъл на нещата.

Конете виждат прекрасно всичко с изключение на това, което е точно пред тях. С други думи губи им се образа който е между очите им и нещата през техния поглед изглеждат горе долу така:

… прочети целия текст»