Архив: декември, 2011

Иуху днес е 22.12.2011 което ще рече, че вече дочувам почукването на вратата – Коледата идва. Е щеше да е по-добре да е дядо Коледа, ама в края на краищата има и други интересни неща които може да се случат на човек в периода 24 – 26 декември. Всъщност точно тях ще нахвърлям на бързо, дано всеки си хареса по нещо и го приложи. Отначало си мислех да ви предложа няколко вкусни рецепти за празничната трапеза, но после се замислих за следното: Как искам аз лично да изкарам празниците? И отговора определено не беше: готвейки. Признавам удовлетворението да седнеш на празничната трапеза и някой да похвали гозбите ти не е никак маловажно. Това обаче го правих миналата година, а тази си мисля че имам нужда от нещо малко по различно. … прочети целия текст»

Започва седмицата на Коледа. Това е времето през годината, в което дори и да не вярваме в чудеса, тайно в себе си се надяваме те да съществуват и да ни се случат. И да отричате и да не отричате полза няма  От друга страна, това е седмица в която близки и роднини се събират и разпалват позамрялото домашно огнище. И понеже настроението рядко идва само, смятам че трябва всеки да стори нужното за да го провокира. Предлагам ви една приказна разходка из между два свята, която да върне вярата ви във вълшебствата или поне усещането за красота в простичките неща.

Ако сте позабравили детските приказки и отдавна не сте разлиствали книгите на Братя Грим, то следващите снимки няма как да не разбудят детските спомени. Затова вземете чаша с горещо какао, … прочети целия текст»

И ето на – 2011г отлетя. Всеизвестно е обаче, че всеки край е начало на нещо ново. И по повод новите неща, предлагам още от Коледа да въведем малко иновации. За целта предлагам на вашето и моето внимание няколко наистина съвременни вариации на тема коледа и по-конкретно коледна елха.

Първото предложение идва от офиса на изследователите в GE Lighting и логично е изцяло светещо. Конструкцията e изградена изцяло от гъвкави полупрозрачни OLED … прочети целия текст»

Вече подушвам коледните курабийки, но преди те да да излязат от фурната, трябва да се погрижим за нещо друго – коледното дръвче. Ако държите в дома ви да се носи естествения аромат на смола, то тогава вариантите са 2: или да си купите бака със смола или истинско иглолистно дръвче. И понеже втория вариант е по-лесен за украсяване, предполагам и вие ще се спрете на него.

Избора на дръвче не е лека задача въпреки, че дилемата: отсечено или живо едва ли стои на дневен ред … прочети целия текст»

След толкова много лед и сняг е време да се посгреем. Предвид младия си дух и горещата си кръв студентите, според мен нямат нужда от допълнително затопляне. Предвид обаче днешния студентски празник няма как да не вдигнем по една наздравица за тяхно здраве. Тъй като тяхното здраве би определило бъдещото здраве на цялото ни общество. Но сме в празничния декември и трябва да си говорим за весели неща. И ето ни идея, съчетаваща студентския празник и Коледа:
… прочети целия текст»

Нарисувай си ледник

Днешните редове са в продължение на ледената тематика от четвъртък – за историята на първия в света Леден хотел, този в Швеция. Може би напук на пролетните температури, аз упорствам за истинска снежна Коледа. И ако моето е по-скоро “прищявка”, то за някои снега и в частност леда са жизнено важни. Ще ви отведа в перуанските Апенини, но не очаквайте коледни камбанки и еленчета. Общото с духа на предстоящия християнски празник е желанието и вярата. Желанието за по-добро и вярата че можем да го постигнем с тия две ръце.

Licapa е високопланинско градче в Перу, там основния поминък е свързан с отглеждането на алпака. … прочети целия текст»

Декември е и вече се предусеща Коледа. И понеже на вън грее чудесно зимно слънце си мисля, че това което липсва е малко пухкава белота. На мнение съм, че за една истинска Коледа трябва да го има усещането за “галено щипе бузките пак”. Но сняг не се вижда, та ето нещо достатъчно снежно, достатъчно сияйно и достатъчно декемврийско за да създаде едно истинско коледно настроение: Ice Hotel в Швеция. Идеята за тази разходка до Jukkasjarvi е на Студио А+, които обичат практичните идеи, красивата архитектура и смразяващия дъха интериор. И за да не ви стане прекалено смразяващо, може да си направите едно греяно вино за тонус.
… прочети целия текст»