Архив: януари, 2012

И ето януари съвсем скоро ще свърши, а зимата е решила тепърва да се развихря. При тези много минусови температури, всичко живо търси топлина, а тя не може без енергия – енергия за духа, за тялото, за колата. Та вечната тема за еко енергията и въглеродните ни отпечатъци се вписва идеално в студеното ни ежедневие. Хубавото на тази тема е, че учените умуват, а ние само наблюдаваме и коментираме новините по темата и по някое време консумираме успехите на техния труд. А началото 2012г. се оказа благодатно по темата и новини не липсват.

В началото бяха биогоривата, поне моето начало със “зелената енергия” беше това с първо поколение биогорива (технически и земеделски култури), но те се оказаха голям удар върху изхранването на човечеството и се появиха второ поколение биогорива (растителни отпадъци). Само, че и те не се оказаха … прочети целия текст»

Няма нищо по естествено от това, когато нещо е мръсно да бъде почистено със сапун. Обаче при нефтените разливи в открити води, нещата са малко по-сложни, съвсем малко. При тях, както и при другите хорски гафове, не рядко се случва един да забърка кашата, трети да я сърба, а четвърти да разчиства след това. В случая с петролните разливи, учените са тези които отговарят за технологията на почистване. И понеже катастрофата на кораба “Коста Конкордия” е съвсем пресен пример за кашообразуване, сърбане и изчистване, новина от Университета в Бристол идва съвсем тематично.
… прочети целия текст»

След статията за това как може да изсмучем CO2 от въздуха, съвсем естествено идва и следващата – за това как да ограничим въглеродния диоксид във въздуха. Всъщност следващата технологична джаджа привлече вниманието ми не защото е електромобил. В края на краищата МПС-тата използващи ток не са нещо ново. Може би скоро ще са неразделна част от ежедневието ни, също както и недостига на парко места. Нека си дойдем на думата. Основните недостатци на автомобилите са – високите цени на традиционните горива и трудното намиране на свободно място за паркиране. Първия проблем е що годе решен от електромобилите, а втория от Hiriko Citycar.
… прочети целия текст»

Януари месец бавно си отива, но не и зимата. Обичайно през студения сезон качеството на въздуха който дишаме е лошо. От една страна защото по-рядко проветряваме, а от друга защото голяма част от населението се отоплява с твърди горива, които замърсяват въздуха с който проветряваме. Разбира се би било хубаво всички да мислим за природата, но в края на краищата основния мотив е икономическия. Пък и трудно може да се каже кое колко “струва” на природата. За това важните решения всъщност са тези вземани не от индивида, а от власт имащите. А власт имащи са от една страна политиците, а от друга учените. Днес залагам на вторите и това си е съвсем заслужено. Попаднах на един “ефективен и евтин” начин за справяне с проблемите на въздуха в глобален мащаб. … прочети целия текст»

Петък 13-ти за пореден път показа, че може да носи и добри новини. И понеже е все още януари, продължавам да ви занимавам с научните и технологични новости и идеи, които могат да ни вдъхновят или простичко да ни улеснят живота.

Споменавайки техника и улесняване, човек веднага се сеща за телефона и за компютъра, или както днес са по-известни – за Smart Phone-а. През последното десетилетие всъщност основното предназначение на телефона (да чуеш нечий глас) все повече остава на най-заден план. Днес това на което залагат водещите производители на умни телефони е: … прочети целия текст»

В продължение на оставащото навън предимно зимно време е част 2 на сгряващите слънчеви проекти. Ако предния път тока не ви е “пернал” достатъчно силно за да ви задържи енергични и през почивните дни, то тогава е задължително да отстраня този пропуск и да ви дозаредя батериите. В края на краищата ако по понеделника се познава седмицата, то по четвъртъка не се познава уикенда … ама какво пък от това. Време е да скочим на борда за да обиколим следващите 3 смайващи соларни проекта на нашата малка, но слънчева планета. Тура включва 2 технологии и 3 страни, едните буквално горещи, а другата духовно разгорещена.

Понеже два от проектите, често са определяни като “фантасмагорични” предлагам да тръгнем от технологиите в тях. Така евентуално, може да ги … прочети целия текст»

Тези дни си е малко хладничко и понеже не е хубаво да започнем новата седмица зъзнещо подбрах 3 стоплящи проекта – заредени с много енергия. Та се надявам и вас да ви „перне тока” и да ви зареди достатъчно, за една енергична седмица. Скачайте на борда за да обиколим 3 от най-големите и смайващи соларни проекта на нашата малка, но слънчева планета. Тура включва няколко интересни сгради и кула с неповторима гледка.
… прочети целия текст»

Заглавието сигурно изглежда доста противоречиво, защото нашите влакове, автобуси, а и автомобили не са най-здравословното място в което човек дълбоко да вдиша отново и отново. Всъщност рядко се замисляме какво дишаме и как живеем, и често забравяме да се грижим за себе си. Точно защото забравяме, някой трябва да ни напомни. Ето едно напомняне под формата на предложение, как докато пътуваме да дишаме чист въздух и да се подсетим, че трябва да се грижим и за здравето си.

Няма нищо по-лесно от това да пречистиш въздуха в едно затворено помещение. За целта просто ти трябват малко или повечко … прочети целия текст»

Поздравление имаме си чисто нова 2012 година. Като се има предвид, че е и единствена, от нас се предполага добре да си я използваме. И понеже хората са казали нова година – нов късмет си мисля за нещо различно. В противовес на празничния и приказен декември ви предлагам един земен и логичен януари. Нека да започнем годината с малко повече разум и научна далновидност. Защото мястото където мечтите стават реалност е научната лаборатория.

За да не е твърде гигантски прехода между края на 2011 и началото на 2012 съм подбрала нещо много земно – хартията. Досега с нея определено е важен и въпреки, че Amazon.com се хвалят че през декември са … прочети целия текст»