Архив: юни, 2013

Една от основните ми цели, като започнах да правя eko-exo бе заселването на боклука. Според мен и той си заслужава свой истински дом, в който ще си се чувствата най-добре. Да, все за боклука говоря и особено за онзи безпризорния, скитащ се по улици и градинки, търсещ своето местенце. А мястото му трябва да намерим ние, неговите създатели. Боклука не е нещо лошо и не следва да се борим с него, напротив той е нещо полезно, което може да бъде използвано по много и различни начини. До един момент в който неименуемо трябва да отиде в контейнера за боклук. Дали в кофите за разделно събиране или в общата решава всеки един. Но няма място за размисъл, че трябва да е в кофа.

Тази елементарна логика е известна на повечето, едни просто я следват, други я прокламират, а трети … прочети целия текст»

Наистина е горещо: в обществото и по площадите, климатично и не само. Високите температури имат своите причини, но и решения. Тръгвам от простичката препоръка: когато има опасност човек първо трябва да се погрижи за себе си и след това ако може да помогне и на останалите.
… прочети целия текст»


В сезона на насекомите и ООН са в крак с нещата. В доклада си от май организацията препоръчва да наблегнем на насекомите, защото населението на планетата набъбва с такива темпове, че изхранването става все по-голям проблем, а животновъдството коства твърде много ресурси на планетата. Така се стига до извода, ако искаме месо то трябва да го търсим под друга форма – тази на насекомите. И не липсват доводи в защита на това. Например ако погледнем хранителните вещества в един добре гледан скакалец с тегло 100гр. 😉 той съдържа 35.5гр. калций, 20.6гр. протеини, 5гр. желязо. За сравнение в 100 гр. телешко имаме 0гр. калций, 36гр. протеини и 7гр. желязо. Гъсениците пък са още по-богати на желязо 35.5 гр. и на протеини 27.4 гр. Та няма нищо страшно, даже напротив само … прочети целия текст»