Архив: септември, 2013

Post_1
През европейската седмица на мобилността, а именно тази изтичаща между пръстите ни (16 – 22 септември) Пътна полиция провежда кампанията „Безопасно с колело“. Целта е повече велосипедисти, но по-важното е всички те на 100% да се приберат у дома здрави. В световен мащаб велосипедистите се увеличават, особено в развитите европейски столици и градове. За съжаление обаче с това се увеличава и процента на пострадали. За това полицаите излизат за да напомнят или за жалост да научат велосипедистите какво е нужно за тяхната лична безопасност. Странно, но обичайно приемаме полицаите като санкция, пречка, неприятност. Е уверявам ви, че всъщност работата им не е лека, защото трябва да се грижат за нас шофцори, пешеходци и велосипедисти. А това обичайно е тежка задача, предвид факта че голяма част от движещите се по улиците не знаят основни правила, които са простичко разписани в Закона за движение по пътищата. Да още една притеснителна думичка – закон, обаче в случая говорим за няколко реда текст (чл. 79 – 81) които могат да спасят тези 18 загинали и 294 ранени от началото на годината до сега (за България си говорим нали). И понеже искам да има велосипедисти, и виждам че във Варна те наистина се увеличават въпреки липсата на условия, реших да помогна с … прочети целия текст»

Чиста като кориандър

Със септември идва времето на дъждовете и пълноводието. Вода, вода, вода, но не навсякъде тя е годна за пиене, затова борбата за чиста питейна вода продължава. Учени установили че кориандъра може да помогне за тази цел. Установили са, че нещо толкова просто като подправката за зеленчуковата супа може да пречиства водата от олово и токсични вещества. Природа, можеш ли я разбра? Е очевидно, да но с малко повече упорство, желание и необходимост.

koriandyr

… прочети целия текст»

Post_00
Известен факт е че в България имаме страхотна природа и естествени дадености, но все още сме доста недоразвити в много отношение и извинението „има исторически предпоставки да сме изостанали в сравнение с други части на Европа“ – продължава да работи. Обаче нужно ли ни е изобщо извинение или трябва да използваме този факт, като предимство. Когато си изостанал имаш шансовете да прескочиш няколко стъпала и направо да се хвърлиш на по-горното, като си спестиш разни проблеми характерни за силно развитите икономики. Ето например да вземем САЩ. Белият дом постоянно е арена за решаване на проблеми, като почнем от световните и стигнем до най-елементарните битови такива. Всъщност тези два основни типа проблеми са свързани: винаги става дума за пари или ресурси. Обаче световната геополитика не ми е силна страна, така че се захващам с по-лесната, аналогична страна на проблема – битовата.
… прочети целия текст»