Архив: октомври, 2013

camping4

Знам че сезона на къмпинга премина или поне за северното полукълбо, обаче разумния къмпингуващ се познава по приготовленията, както ни учи и аснята за мравката и щуреца. Е там става дума пряко за зимнина, но спокойно може да се приложи и за туризма 😉 Преди време бях казала, че момента в който почнем да сваляме на два тура багажа за къмпинг значи няма смисъл да ходим защото просто искаме да пренесем цивилизацията в дивото. От една страна „уау какви велики мисли са ми минавали едно време“, от друга … остарявам и си търся удобството дори и сред дивото. Та тази година вече прекрачвахме прага на, аха, аха двата тура, но ето го решението за догодина. … прочети целия текст»

Чиста проба природа

biomimicry_1 Напоследък ту ме има, ту ме няма. Вечните задължения, едно от тях е домакинстването с неразделното чистене. Имайте предвид, че не съм кой знае какъв чистофайник. Обаче няма как поне веднъж седмично трябва да се развихря. Само че ми прави впечатление, че мечките не си чистят хралупите, птиците гнездата и растенията коренищата. Та или ние хората сме адски мърляви създания, а тоново боклук на човек ежегодно го доказват или изтърваме нещо за което природата е намерила по-лесен път. И така стигнахме до биомимкрията този балсам за нас технологичните, на които понякога на косъм ни се изплъзват простичките решения на нещата. И ето нещо простичко – биомимикрия в почистването. … прочети целия текст»

10-6-2013_1
Парниковите газове емитирани от човека са основен причинител на климатичните промени, а от там и на всичко останало такова каквото го познаваме. Отдавна се заговори за промените, за вредата, очакваните последици и ето взеха да се предприемат мерки по ограничаването. По-малко автомобили или по-малко вредни, дори и безвредни. По-малко „черна“ електроенергия и повече „зелена“. По-малко индустриално замърсяване с „по-Чисти“ технологии. Превръщане на „ненужното“ в „нужно“ – рециклирането. И на фона на този глобален проблем, се появява малкия човек този като мен и теб. Почваме да си купуваме продукти родно производство, да ходим повече пеша или да пътуваме с велосипед, трамвай или по 4-ма в кола вместо всеки един със своята, изхвърляме си боклука разделно и какво ли още не. Неща които първоначално са звучели немислими днес стават част от ежедневието ни и неразделна част от „позеленяването“ ни. И ето го вчерашния ден, отварям любим сайт за зелена архитектура и какво ли още не и виждам новината – текстила може да подобри живота ни.
… прочети целия текст»