Идва зима – уплашихте ли се? От днес започва захлаждане, което все повече доближава нашата близка среща със зимните месеци. Най-лошото на този сезон не е студа, дори не е и сметката за тока, най-лошото е лошото здраве. И за да не паднем в плен на фармацевтичната индустрия предлагам да се възползваме максимално от селскостопанската, която оказва се има простички решения дори и за сериозните болести. Ако идването на зимата ви притеснява, то чакайте да чуете за сърдечно-съдовите заболявания – между 60 и 64% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания. Учените у нас твърдят, че този процент може сериозно да се намали стига да се вземат някои елементарни мерки най-простичката от която е храненето. Оказва, се че не е нужно да правим сериозни промени, понякога и нещо много малко и обло може да повлияе много здравословно и вкусно.

Ако ядете по една ябълка на ден в продължение на четири седмици това ще намали с 40% втвърдяването на артериите, респективно сърдечно-съдовите болести. А както знаем „лошия“ холестерол (LDL) е виновника за това. Всъщност проблема с LDL холестерола е, че когато почне да се окислява той втвърдява артериите и предизвиква атеросклероза. Оказва се, че една ябълка на ден противодейства на това окисляване и от там намалява опасността да попаднем сред онези 60 – 64%. Учените са установили, че този благоприятен ефект на плода се дължи на полифенолите, но пък се оказва че чистия им прием не дава същия резултат като една сочна прясна ябълка. Мистерията около този райски плод явно ще продължи.

Изследването е на учени от Ohio State University, които са анализирали влиянието на ябълките върху здрави хора на средна възраст ( между 40 и 60 годишни). Експеримента е правен с червена и златна превъзходна, но си мисля че сорта не е от такова съществено значение – важно е дозата 😉

Повече инфо за проучването може да намерите тук.

Е така и така сме в сезона на ябълките, мисля че няма какво да губим ако ядем по един плод на ден … а какво ли ще стане ако са повече от два 🙂 Наслаждавайте се на есента и на кошницата с плодове, това е най-сигурния начин че няма да паднем в плен на лекарите и ще можем да се насладим на зимата с нейните страхотни възможности за спорт.


| RSS feed for comments on this post

Comments are closed.