Пуканките са нещо уникално, винаги съм ги обичала, още преди американизираната мода – като се гледа филм да се ядат пуканки. Въпросът ми е: Ама защо моля ви се само като гледаме нещо да ги ядем?

Дори и аз големия любител на пуканки не знаех някои неща за тях, да видим знаете ли отговорите на тези въпроси:
1. Кога царевицата пука
А) когато водата в тях прегрее и превърне нишестето им в желатин
Б) когато желатина достигне температура около 347 градуса
В) когато налягането в ядрото стигне 930 КРа
Г) всичко по-горе

2. Колко са големи царевичните зрънца след пукането
А) 2 – 3 пъти по-големи
Б) 10 пъти по-големи
В) 20 пъти по-големи
Г) 35 – 40 пъти по-големи

3. Ако имате зърна от сладка царевица, може ли да си направите пуканки:
А) Да
Б) Не

4. Един от най-древните методи за правене на пуканки е:
А) поливане на зърната с животинска мазнина в глинено гърне поставено на пряк пламък
Б) слагането на зърната в покрито гърне на пряк слънчева светлина до загряване на гърнето
В) покриването на зърната, поставени в животинска кожа, с горещи камъни
Г) смесването на зрънцата с горещ пясък

Отговори: 1) – Г; 2) – Г; 3) – Б; 4) – Г

Сега малко по-сериозната част. Всъщност учените хора казват, че изпукалата царевица е нещо полезно, стига да не се задушите с някой пуканка – упс :). Всъщност доводите за това са простички. Пуканките са богати на фибри и въглехидрати, също така са диетични – имат ниско съдържание на калории и ако искате това да си остане така, не ги заливайте с карамел или масло и без тях са доста вкусни. И накрая пуканките са единствената алтернатива на диабетиците, тъй като са заместител на някои забранени за тях храни.

Но пуканките си имат и някои недостатъци:
– педиатрите забраняват консумацията им от деца, тъй като са честа причина за задавяне и задушаване, така че ги яжте на воля докато не са се появили деца в живота ви, не че ще имате време за пуканки тогава де 😉
– стоматолозите пък предупреждават, че царевичните зърна които не са се пукнали, водят до наранявания и пукнатини в зъбите, разбира се само в случаите в които решите да ги сдъвчете
– Американската служба за храните и лекарствата предупреждава, че микровълновите пуканки са потенциално опасни за здравето. Причината – химичния слой, покриващ торбичката на пуканките за микровълнова, при нагряване се разпада до вещество наречено perfluorooctanoic. Последното е в списъка на „потенциално канцерогенните вещества”
– друга потенциална опасност при пуканките за микровълнова е химикала който придава аромата на масло, нека не се залъгваме истинско масло в тях едва ли има. До това заключение се стигнало след като работниците в заводите за пуканки масово започнали да страдат от респираторни заболявания заради продължителното вдишване на химикала.
– пуканките продавани в киносалоните често пъти са доста вредни заради мазнините и ароматизаторите които съдържат.

В заключение: Единствената причина някога да пожелая микровълнова, бяха пуканките. Е сега съм леко разколебана. Пък и като се сетя как баща ми правеше по Коледа пуканки в тенджера на газов котлон … просто беше по-емоционално от звънът на микровълновата сигнализиращ че пуканките са готови. Весела Коледа, дзън 🙂


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

  1. 1 lilia
    2010 окт. 25

    Дай прашката-почвам да мятам.Ще водя война с пуканки.Голям кеф.После къщата трябва да бъде почиствана изоснови.Вече съм правила такива пакости- луд купон е.

  2. 2 Антова
    2010 окт. 25

    Хахахаха е точно това не съм го пробвала, но по Коледа ако не завали сняг ще се възползвам от предложението ти – ще си направя пуканков сняг, нями.