Когато лятото си отиде и тълпите от шарени хора по улиците изчезнат, остава не толкова лицеприятния мръляв тротоар. Не е тайна, че голяма част от тротоарите ни на нищо не приличат и често пъти основната причина за това е възпитанието ни – който, колкото го има. Наистина са малко хората имали шанс да израстнат в среда в която книгите се ползват за четене, а не за подпиране на някой шкаф, музея не е „онази странна сграда в която кракът ми не е стъпвал”, а музиката е нещо повече от хвърляне на гюбеци върху кухненската маса. Обаче за всяко промяна си има начало и ако то не може да дойде от вътре нека да започне от вън. Едно такова начало е поставил Бен Уилсън.

Бен Уилсън е английски художник избрал да твори върху уличния паваж. Денят му започва с издирването на най-хубавите екземпляри от размазана дъвка по Лондонските улици, след което превръща това петно в малко произведение на изкуството.

Дали неговите улични картинки ви допадат или не може да проверите тук, където е показана една част от творчеството му, а то надхвърля 10 000 дъвки. За някои разбира се това е противно занимание, но аз си мисля че това е супер креативен тип, който определено заслужава овации. Дали това е изкуство или не аз не мога да кажа, но пък каквото и да е, е истинско и провокиращо, та даже може да промени и нещо. От една страна хората могат да се замислят преди да изплюят или изхвърлят нещо на улицата, от друга пък общините може да се замислят върху „тротоарната хигиена” или поне да не възпрепятстват подобна креативност. Искрено обаче се надявам по-голяма чат от нас да приемат за свой дом и площта от външната страна на входната си врата и да положим малко грижи към улицата на която живеем защото тя си е наша.

Ето и едно видеo на BBC за Бен Уилсън, което може да видите тук.

Всъщност и във Варна си имаме един тип с подобна на Бен Уилсън кауза – да разкраси малко сивотата на улиците ни, ако проявявате интерес нека си уговорим среща пак тук, другата седмица по същото време :).


| RSS feed for comments on this post

5 коментара

 1. 1 Ясмина
  2010 ное. 18

  в Кюстендил пък няколко учители по рисуване запретнаха ръкави, заедно със своите малки ученици, и изрисуваха всички контейнери за боклук. също – облепиха с парчета плочки в стил Гауди всичките бетонни кошчета в центъра. получиха се истински шедьоври.

  много красиви са станали дъвките. помня, че бяха хиляди по тротоарите на Лондон…

 2. 2 lilia
  2010 ное. 18

  Ще дойда задължително.А дотогава-всеки ден ще очаквам пред очите си да видя усмихнат и щастлив човек.Такъв на който му личи в очите любовта и светлината от хубостта на живота загърнат в обич.Бъди здрав мое любимо момче.

 3. 3 Антова
  2010 ное. 18

  Ясмина, ще е чудесно ако можеш да ми пратиш няколко снимки, за да ги покажем на всички. А защо не и цяла статия по въпроса 🙂

 4. 4 Ясмина
  2010 ное. 19

  Проблемът е, че сега съм на другия край на света, но като се върна напролет, може пак да ви се обадя тук, ако някой не ме изпревари дотогава 🙂

 5. 5 Еко-Ехо Общество и екология » По варненските улици
  2010 ное. 25

  […] ви обещах миналата седмица в статията По лондонските тротоари, днес ще се разходим из варненските улици в издирване […]