Както ви обещах миналата седмица в статията По лондонските тротоари, днес ще се разходим из варненските улици в издирване на истинско, улично изкуство. В интерес на истината не открих много дъвки по нашите тротоари, може би не съм ги забелязала, защото не бяха превърнати в картини от някой Бен Уилсън, но пък открих няколко поколения улични ел. табла.

Започнах експедицията си от бул. „Цар Освободител” 43Б. От так минавам ежедневно и в съзнанието ми от години наред са се запечатали 3 образа.

Снимайки се показа една възрастна жена от прозореца на първия етаж, пита ме какво снимам – обясних й, после спомена че и други идвали да снимат тия рисунки надраскани от дечурлиги. Усмихнах се и я попитах харесват ли й, а тя ми отвърна, че не и харесвали тия белезници, предпочитала нещо по-ведро – някой пейзаж например. Отбелязах че въпреки неодобрението не ги е пребоядисала, а тя ми отвърна че те тия табла не били нейни на енергото били. Отдалечавайки се след разговора, се замислих за думите на един наш поет, който каза че истинското изкуство се ражда от болката, а от щастието се раждат само блуткави неща. Mислейки върху тия думи свих из уличките, май по ”Цар Асен” и в потвърждение на тях попаднах на едно позитивно творчество:

Истинското находище на улично изкуство бе на ул. „Шипка”. Там намерих старите познати образи, наред със съвсем нови.

Докато снимах, покрай мен мина един младеж и сочейки ми към мястото където бе нарисуван следващия образ, каза: Really nicely! Е как да не се съгласиш, вижте го само:

И приятелите му на съседните стълбове:

Всъщност дали забелязахте как върху тези артистични обработки липсват стандартните лепаници от стари и нови плакати, обяви и надписи със спрей и те си стоят ненакърнени и необезпокоявани. Определено хората забелязват различното изкуство и мисля че част от тях даже го оценяват, пък и всеки би предпочел гледка подобна на горните рисунки, а не нещо такова:

Още по-хубаво е когато видиш, че и заведенията разбират от добро офромление на фасадата и безплатна реклама. Въпреки скорошното пребоядисване, следващия образ е останала почти непокътнат, което определено прави чест на собствениците на заведението, които предпочитат произведенията на уличните творци:

,вместо нещо такова:

И за десерт една рисунка на небрежна девойка.

Надявам се съгражданите ни винаги да са така толерантни и въпреки че част от тях критикуват подобен род изкуство, да го оставят да живее своя си живот редом с нашия.


| RSS feed for comments on this post

4 коментара

 1. 1 Кольо
  2010 дек. 06

  “ Всъщност дали забелязахте как върху тези артистични обработки липсват стандартните лепаници от стари и нови плакати, обяви и надписи със спрей и те си стоят ненакърнени и необезпокоявани. “
  ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!! Явно толкова забелязвате какво се случва всъщност, псевдо-разбирачи!

 2. 2 Antova Mariya
  2010 дек. 06

  А какво се случва всъщност?

 3. 3 Кольо
  2010 дек. 07

  ОБЛЕПЯТ се редовно! И се облепят от 1-2 фирми, най-вече… Ако си направите труда да се вгледате в: 2, 4, 10 снимка ( отгоре-надолу) ще видите ( НАДЯВАМ се ), че таблата са били облепени и почистени в последствие, но БЕЛЕЗИТЕ остават!

 4. 4 Антова
  2010 дек. 07

  Аха, разбрах. Всъщност моята идея с изречението „Всъщност дали забелязахте как върху тези артистични обработки липсват стандартните лепаници от стари и нови плакати, обяви и надписи със спрей и те си стоят ненакърнени и необезпокоявани.“ е че масово рисунките се харесват и затова никой не ги уврежда умишлено. За жалост сигурно има и такива, които не ги оценяват и не мислят преди да залепят нещо отгоре им. Или пък очакват, че като лепнат своята реклама върху нещо красиво, тя ще привлече повече погледи. Така или иначе, се надявам безнаказаното лепане и драскане по фасади и врати да престане и да останат само хубавите и креативни идеи 🙂