Напоследък в къщи сме се заринали с буркани, бурканченца и разни други стъкларии. Не ги хвърляме съвсем умишлено – имаме си цел, да направим от тях разни дреболии за къщата или пък час от къщата. И в тази насока на мислене, се сетих как по света има доста нетипични примери за строителство на домове, но за начало нека разгледаме тези с участието на стъкло.

Първите сведения за къща от стъклени бутилки са от 1902г., мъж на име Уилям Пек си направил дом от бирени бутилки. Надушвам обаче американска конспирация опитваща се да измести чехите от челното място по консумация на бира. Все пак логично е първата къща от бирени бутилки да е направен в Чехия, но историята още мълчи по този заплетен казус. Разбира се винаги има вариант да се проследи родословното дърво на Пек и да видим, е ли е или не е чех. За повече информация тук.

В днешни дни също не липсват примери за постройки от бирени бутилки.Обичайно не се гонят някакви естетически критерии, а усвояванe на стъкления отпадък. Такъв е случая с високопланинаската къщурка от бутилки, където транспортирането на боклука до цивилизацията е трудоемък процес, ето защо по-практично е да се направи нещо потребно от тях.


Има и други примери като например Earthship:

Това което може да се отбележи като, черешка на тортата е цял будистки храм в Тайланд построен от стъклени бутилки. Монасите са го направили собственоръчно с повече от милион бутилки. (за да видите снимките, в по-голям размер, кликнете отгоре им)

Мисля, че им се е получило доста сполучливо.
Чудя се докога ще си мислим, че ние сме по-напредничави от азиатците, след като дори техните духовни лица са иновативни. А дали ще видим нещо подобно от българските монаси предстои да видим.
Друго по-градско решение, за употреба на излишния амбалаж са автобусни спирки от стъклен отпадък. Вижте няколко визуализаиции по темата:


Ако и вие имате излишни буркани или пък бутилки и още не сте ги дали за рециклиране (в зелените контейнери), то може да си направите нещо за дома от тях или пък цял дом. Аз лично доста се впечатлих от Eartchip, но пък наистина не всеки разполага с толкова ентусиазъм. И все пак няколко по-малки но също толкова ефективни и ефектни решения:

Излишните буркани, може да използвате за съхраняването на различни насипни продукти в кухнята, като брашно, захар, варива и др.

Ето и няколко чисто инетриорни решения за повторна употреба на насъбралите се буркани и шишета, това са сама някои насоки, останалото оставям на въображението ви.


| RSS feed for comments on this post

2 коментара

 1. 1 Разработчика
  2010 окт. 22

  Чудесно, искам един такъв Earthship ! Веднага, ако обичате 😛

 2. 2 Антова
  2010 окт. 22

  Да ви го завия ли за вкъщи? 😉
  Веднага след като го произведа ще ти се обадя – за да се похваля :))))