Архив: март, 2012

Стъкленият плаж

Напоследък забелязвам, че хората грешим. Странно, но факт – нещата не винаги са съвършенни. Всъщност световете между които се лутаме са два: единият изплетен целия от грешки и безумия, а другия сияен и чист като съботно утро. Със сигурност истината е някъде по средата, но рядко пъти можем да я видим, така де колко често виждате грешка на зрял човек, която може да определите като по детски невинна. Всъщност важното при всяка грешка е тя да бъде приета ребром и от нея в крайна сметка да излезе нещо хубаво. За една такава човешка грешка искам да ви споделя. Не става дума за убийство или поне не пряко на човек, по-скоро за убийството на един плаж.
… прочети целия текст»

Пролетта е хубава по две причини, носи цвят и вода. Всъщност тези две понятия са неразривно свързани. В природата водата е тази която дава живота и неговия цвят и пъстрота, същото е и при нас хората. Цветовете са свързани с водата много повече от колкото съвестта ни позволява да помни. Според Световната банка между 17 и 20% от индустриалното замърсяване на водите се дължи на текстилната промишленост. Всяка една дреха, която носим е сложила своя воден отпечатък върху планетата. Е ние сме само потребители, нали така?

Последното може да е извинение или … прочети целия текст»

Честит ден на водата, днес черпеното със студена вода е разрешено. Въпросът обаче е бутилирана или от чешмата? Американските студенти са категорични – минералната вода от бутилки пресъхва в университетските градчета в САЩ. Причината е само една, разрастващото се студентско движение за забрана на бутилираната вода на територията на университетските комплекси. Ограничаването и пълната забрана на така познатите ни пластмасови бутилки с вода е вече факт в 90 учебни заведения в цялата страна. В списъка са университети като Харвард и Браун. Въвеждат се и нови практики. Например първокурсниците получават бутилка за многократна употреба, която свободно да пълнят от новоизградените чешми.
… прочети целия текст»

Директно към темата. Какво ще кажете, за голямо, меко, уютно и с много възглавници легло? Едва ли ще се дърпате много още повече щом досущ прилича на гигантско птиче гнездо, в което може да се загубите. Идеята за леглото е страхотна по 2 причини: страшно щуро е и създава неповторимото усещане че сте в страната на великаните. Второто определено ще ви накара да забравите килограмите и ще се почувствате леки като перце. Но кой ти обръща внимание на това, когато имаш на разположение цяло едно … прочети целия текст»

снимка: Derlyne Murawski

снимка: Darlyne Murawski
Винаги съм защитавала тезата, че убийствата трябва да бъдат сведени до минимум. И понеже не мога да контролирам света, нося отговорност поне за себе си и гледам да ги лимитирам. Може би е въпрос на слаб характер от моя страна или на принципи, нека всеки да си избере версия. Аз си оставам категорична, ако някоя гадинка ми пречи, просто я заобикалям или я премествам. Не коства много. Ако имам муха в къщи, хващам и я изхвърлям на вън, понякога го правя и с комарите, а с моите чести гости паяците – това си е направо задължително. Може да звучи чалнато, но така правя аз, защото знам, че всяка гадинка си има място в екосистемата и е полезна за нея и не аз съм центъра на тази система, за да решавам кое как да се случва и кой да живее. Обаче има и още една причина. Всеки жив организъм може да ни научи на много стига да му позволим да живее достатъчно дълго за да го наблюдаваме, изучаваме и да се научаваме от него. Ето например паяците, оказва се че нишката им е невероятен проводник на топлина. Тази еластична субстанция провежда … прочети целия текст»

8 март … обичам този ден. За мое лично съжаление, причината за това не е от тривиалните: цветя, бижута, бонбони и специално отношение от “него”. Съвсем друго е, и даже е по-хубаво от гореизброеното. 8 март за мен е деня на “мама” и важната е тя, не аз. Днешният ден е този в който жените трябва да показват на другите жени своето добро отношение. Така стоят нещата за мен. Съвсем на скоро си дадох сметка защо е така и защо е редно да е така. Ами нали 8 е международния ден на жената, което значи не нещо друго, а че днес най-важното са постиженията на жените по цял свят. И веднага, кой може да оцени най-добре един монтьор? Ами друг монтьор. Та същото си е и при нас. Една жена, може да бъде разбрана и оценена най-добре от друга жена.
… прочети целия текст»

Вело-изкуство

Времето все още не може да вземе решение – става или не става за каране на велосипед. И докато март е все така в своята обичайна позиция – “Аз се колебая” предлагам ние да поспретнем возилата. Направете профилактика на главините, почистете и смажете броните и жилата, настройте скоростите, почистете и смажете веригата, една профилактика на вилката, напомпайте гумите и ако ви останат някакви части, които не си спомняте за какво точно служат, може да ги използвате по нов и съвсем нетипичен за тях начин.
… прочети целия текст»

Честита Баба Марта! Пожелавам на мъжете винаги да свързват червения цвят с женската красота, а на жените пожелавам – мъжете ни винаги да са бели пред очите ни 😉 Днешния ден за мен е много свързан с 3 март. И двете дати са силно български, типично нашенски, символи на родовата, българската памет. В тази връзка днес ще ни е червено и бяло, и заплетени с доза традиция описващия символиката им.

Всички знаем, че носенето на мартеницата е стара традиция, още преди да станем християни. Легендите за това как се е появила и разпространила са различни. Аз попаднах на 3 варианта … прочети целия текст»