Една стара мъдрост упорито твърди, че ние сме това, което ядем. И може би наистина е така. Сред разнообразието от изкуствени храни, предлагащи “естествени вкусове”, не е учудващо, че нашият нормален живот всъщност отдавна е станал доста изкуствен. Предлаганите на пазара храни стават все по-опасни за здравето на хората и особено за децата, които от ранна възраст са привикнали към чипсовете, вафлите и така вкусните пържени картофки.

Разбира се има много, но трудни и досадни начини да предотвратим лошото хранене на децата. Японците обаче (кой друг 🙂 ) са измисли много по-забавен начин да направят това, чрез техните т.нар. “bento” кутии.

Бенто всъщност е единична порция домашно-приготвена храна, която да си хапнете навън. Тази симпатична кутия за обяд е изключително популярна при япончетата. Целта й е да събере в едно храна, която е вкусна и полезна, но същевременно забавно и интересно оформена, за да привлича вниманието на децата.

Всички знаем за прецизността на японците и тук те не правят изключение, защото дори и най-красивото изкуство си има своите правила. При всяка кутия бенто има отделения за различните видове храна. Но най-важното са пропорциите – три части въглехидрати, две части плодове и зеленчуци и една част белтъци. Както можете да се досетите, сладките изкушения и мазните храни отсъстват от менюто. Едно традиционно бенто съдържа ориз, риба или месо, пресни или сготвени зеленчуци и то в най-причудливи форми.

Сигурна съм, че веднага сте забелязали, че тези симпатични кутии изискват доста време. Но всичко все пак опира и до желанието, нали? Японските майки са изправени пред сложното, но и изключително забавно приготвяне на здравословно ястие на децата си. Закачлив и творчески украсен обядът привлича децата да ядат вкусна, но здравословна храна, когато не са вкъщи.

Един от най-известните видове бенто е в т.нар. Kyaraben стил, чрез който малките кутии с храна се превръщат в известни анимационни герои. Друг популярен стил е „Oekakiben”, чрез който храната се декорира като животни, хора, сгради и прочие.

Но бенто кутиите всъщност не са само за децата, те все повече привличат и възрастните. Разбира се, тогава дизайнът е далеч по-опростен, но това не пречи на вкусната храна да радва, както окото, така и небцето.

Ето и едно предложение, подходящо за така популярните сред жените напоследък – мъже програмисти 😉 :

автор: Даниела Апостолова

Източници – снимки:
http://www.toxel.com/inspiration/2009/05/08/17-amazing-bento-food-art-creations/
http://www.japanprobe.com/2006/05/08/ms-bento/
http://blog.modes4u.com/products/cute-kawaii-bento-boxes.html


| RSS feed for comments on this post

One Response

  1. 1 Антова
    2010 сеп. 02

    Аз лично се надявам, и у нас да навлезе тази практика. Що се отнася до мен, смятам съвсем скоро да почна да я практикувам. Благодаря на Даниела за инфото и за това, че вече си имам другарче в писането на статии тук. Всеки е добре дошъл, ако иска да сподели нещо в този блог.

    Хайде народе, вие сте 🙂