Архив: май, 2011

След първия международен полет на соларния самолет Solar Impuls оставаме във въздуха и дори преминаваме в орбита. Идеята на инженерите е за изграждането на такъв космически самолет, който да излита и каца от традиционните (самолетни) писти. Това ще е възможно поради новия вид водороден двигател, който ще премахне нуждата от познатите ни допълнителни ускорителни ракети. Skylon е новия зелен проект за космически самолет.
… прочети целия текст»

„Да спиш гола е зелено”

Наскоро ми споменаха за една книга „Да спиш гола е зелено”. Анотацията за нея звучеше по-обнадеждаващо от самото заглавие, ето и откъс от нея:
„Искаме ли да сме еко? Какво сме готови да направим, за да станем „зелени“? Трябва ли да се откажем от тоалетната хартия и сапуна, трябва ли от отпадъците да правим органична тор, трябва ли да напуснем града…
Не е необходимо да избягаме от цивилизацията на другия край на света и да замиришем на пор, за да помогнем за спасяването на околната среда.
Можем да бъдем еко и без да излизаме от нормалния си ритъм на живот! … прочети целия текст»

През последните 50 години, популацията на опитомените медоносни пчели е намаляла на половина. За това алармират учените в цял свят. Тенденцията за намаляване на популацията е световна, макар процентите да са различни в различните страни. Не подминава и България: … прочети целия текст»

Бъди брадат – пий бира

Никога не съм упреквала не избръснатите гладко мъже, и вече никой не може да ги упреква. Били неглиже, всъщност това не е недоглеждане или мързел, а кауза – бездействието също е действие и има последствия. Ето каква е цялата тая работа за това защо мъжете не трябва да бъдат упреквани, когато отказват бръсненето или поне тези до 5 юни. … прочети целия текст»

Solar Impulse

След като се появиха първите електромобили, екологичния транспорт навлезе в нова ера. Разстоянията все повече се съкращават благодарение на старите транспортни средства, но задвижвани с нови енергийни източници. След лекия автомобил, идва ред и на самолетите. Мечтата на човек да лети, никога няма да загине, а съвременната наука прави възможно този стремеж да не вреди на околната среда. Solar Impulse HB-SIA е яркия пример за това,първия соларен самолет, който на 13 май 2011г. извърши първия международен полет. … прочети целия текст»

Нашите прародители преди хиляди години са имали доста по закърнели крайници и в частност ръце. Това безспорно е пряко свързано с по-закърнелите мозъци които са имали и дейностите които са извършвали, както с едното така и с другото. Днес обаче, ние сме едни готини homo sapiens-и и затова е редно да използваме всичко, което прародителите ни са развивали с добро-зорната помощ на майката природа.

Чудя се колко от вас, когато са в заведение си играят с хартиената салфетка, защото … прочети целия текст»

От време на време препрочитам информацията за Стокхолм и Хамбург – Зелена европейска столица съответно за 2010 и 2011 г. За сега не съм стигнала до Витория-Гастейс и Нант (те са съответно за 2012 и 2013г.), просто не смея да проверя какви са техните достижения в областта на екологията и устойчивото развитие на градската среда. Карам, крачка по крачка и още си стоя на Стокхолм и Хамбург, мъчейки се да разбера как се е случило „чудото” при тях. Та затова реших днес да се разходим с вас до Стокхолм.
… прочети целия текст»

Тъй като предстои поредния майски празни, а времето не е никак бласклонно,тъй като предстоят избори и времете пак не е благослонно, ще си позволя да повторно да публикувам миналогодишния пост за 6 май:

Честит 6 май на всички .. овце
6 май е известен още, като празника на храбростта, на българската армия и на животновъда, а според църквата е и ден на Св. Георги Победоносец.

Интересно е, че на този празник се яде агнешко, а както знаем за да хванеш и заколиш едно агне не се изисква мого храброст, не ти е нужна цяла армия, но пък за да го има агнето определено ти е нужен животновъд и поне един Георги за да помогне в изяждането после.

В чест на всички агнета, нека ви разкажа историята за овцата. … прочети целия текст»

Вчера беше 1 май и по повод този празник за малко да залитна в сериозен размисъл и философски умозаключения, които да изложа пред вас. Е може би тях, ще ги оставя за догодина. Вместо това попаднах на Scott Weaver Това си струва да бъде видяно.

Този човек е не просто талантлив и търпелив скулптор, правещ еко-изкуство. Той е от онези хора за които думите са излишни и делата им казват достатъчно. Ако се чудите за какво е всичко това, ето малко суха предистория. … прочети целия текст»