Архив: април, 2011

След статията Защо рибата чук има такава глава? продължавам курса „Близки срещи с деца: Част 1 – Странно-интересни детски въпроси”. Днес загадката е „Плуват ли мравките”. Отговорът е – Да, но преди да си представите как мравка си слага шнорхел и маска или пък тренира в басейн 200м. кроул, нека поясня, че нещата не стоят точно така.

Мравките са уникални животни, защото тяхната сила е не в големия им брой, а в стройната им организация. Ред и дисциплина в името на общата им цел – да оцелеят. То се е видяло, че ние хората още сме далеч от единния разум, който да ни помага да не се саморазрушим, но пък лека полека се учим. Например червените огнени мравки от Южна Америка … прочети целия текст»

Реших да споделя нещо разтоварващо, след празничните трапези и гощавки. Дано спорта по-долу ви разтовари от тежестта в стомаха, но пък е вероятно да натоварите умовете си. Всеки като му хареса може да разбира достижението на една крава. Ето я и нея:

Май се получава така, че едно преживно животно е много по-целеустремено от мнозина наши „двуноги всеядни“ с които се разминаваме всеки ден по улиците. Интересно наистина, как нечий бифтек, се оказва по силен да пребори нормите и да прави това което му допада. Далеч съм от мисълта, че една крава размишлява върху смисъла на живота си и избира да е спортист вместо дойка. Но се чудя колко от нас умеят все още да мечтаят и преследват стремежите си?! Отговор не търся, търся усмивки от лично удовлетворение или от една невероятна крава.

Съграждани варненци, вече нямаме извинение, ако не изхвърляме разделно боклука си: завода край Езерово е вече факт. За тези които не са чули, завода край с. Езерово за преработка на битови отпадъци най-после е готов. След епопеята започнала през 2007, 4 години по-късно боклука на варненци вече ще бъде разделян и рециклиран, е поне по-голямата му част. Разбира се важно условие за целта е всичките 300 – 350 тона смет които бълваме дневно, да бъде изхвърляна в, а не около контейнерите за смет. … прочети целия текст»

Тъй като повечето хората са в след и пред празнично настроение, ще се възползвам. Знаете или не 2011г. е Международната година на прилепа. За жалост тези животни са доста ощетени от нашите култури предразсъдъци. Когато се каже „прилеп” първата асоциация е с нещо лошо: вампири, нощ, смърт, духове. Надявам се 2011г. да преобърне тази представа, както направи Каспър с представата ни за „духове. … прочети целия текст»

Закуската

Напоследък докато закусвам се чудя, къде във Варна може човек да отиде и да хапне сутрин нещо здравословно. Отговор все още не мога да дам. Може би първо е редно да дефинираме какво значи здравословна закуска за мен. Ето някои неща от моят лист за меню сутрин: препечени филийки, овесени ядки, плодове с кисело мляко, палачинки, бисквити с чай/сок/мляко, омлет, чай с кексче и т.н.
… прочети целия текст»

След “разчистващата” събота, спокойно можем да се отпуснем, да се отпуснем върху тоалетната, но не каква да е, а душ-тоалетна. И ако си мислите, че съм иронична, саркастична и т.н., съвсем съм си сериозна – поне за сега. Изобретяването на по-добро цокало си е все изобретение та даже такова от първа необходимост въпреки, че няма да е по джоба на всеки поне за сега. Philippe Starck е създал на SensoWash – тоалетна-душ, при която тоалетната хартия остава в миналото. Производителите на този продукт казват, че това е най-екологичния, естествен и хигиеничен начин за почистване – водата. Така наречения “душ” има различни режими: душ за дамите, душ за дупета (не знам това за мъжете ли се отнася само :)) и режим за подсушаване. Освен всичко това тоалетната има … прочети целия текст»

Винаги съм се изумявала, как децата задават прости, точни и смислени въпроси. Не рядко ни нацелват там, където ни е слабото място и е трудно да отговорим. Може би точно за това, експертите казват, че да имаш деца значи постоянно да учиш от и заради тях. И ако следващия въпрос който чуете е: Защо рибата чук има такава глава? Няма място за паника, след като прочетете редовете по-долу ще сте напълно подготвени.
… прочети целия текст»

От днес стартира Седмицата на гората 2011 – уохооо. Тази година мотото е „Гората за хората”. Каквото и да значи това. Всъщност значи паркове, поне аз така разбирам нещата. Помислете си само колко важна част от живота ни са парковете. Там се случват едни от най-паметните мигове и събития: там хората се женят или ходят за фотосесия в деня на сватбата, там хората разхождат децата си и гледат как те растат заедно с дървото до онази пейка, пейката с първата целувка. Изобщо парковете са важна част от нашия живот, от градския живот. Ето защо днес, в първия ден от Седмицата на гората 2011, искам да ви покажа едни от най-красивите паркове по света. … прочети целия текст»