Архив: юли, 2011

Какъв ден е 29 юли

Утре е 29 юли, а какво ще стане тогава е мистерия и за мен самата. БНТ ни дава насоката с кампанията „Найлонът не е на мода“. Признавам мотото не звучи много ентусиазирано и дълбокомислено, но пък идеята си я бива – 29 юли е обявен за ден без найлонови торбички. Инициативата е подкрепена от 280 общини, всяка от които ще се включи по различен начин. Така или иначе идеята е да се вдигне малко повече шум покрай това, какво е найлона, как може да бъде използван и за какво служи жълтия контейнер. Убедена съм, че голяма част от хората не знаят, че найлоновите торбички може не се разградят, те се разпадат, но това не ги връща обратно в кръговрата на веществата в природата. Найлоновите торбички са и оръжие, защото убиват. Убиват над 1 милион морски птици, 100 хил . … прочети целия текст»

Темата с боклука, разделното му събиране и рециклиране е толкова дълбока и често пъти миризлива, че много хора избягват да се замислят по този въпрос. Но на мен си ми е любима, защото рециклирането е цял един нов свят, в който искаме или не вече живеем. Най-елементарното рециклиране е да вземем една използвана и изхвърлена в жълтия контейнер найлонова торбичка и от нея да направи нова найлонова торбичка. Това например се прави във Велико Търново, където се намира най-големия … прочети целия текст»


Честито варненци! От вчера града ни се сдоби с нов филмфест на който пожелавам да стане традиционен. В сряда стартира филмовият фестивал „Другото лице на глобализацията“ който ще продължи 3 дни, с други думи 20 – 22 юли. Хубавото е не само, че е „Вход свободен!”, но и че тези които са пропуснали вчерашните прожекции днес могат да си наваксат.
… прочети целия текст»

Самолетни новости

В това горещо време, двете предпочитани от мен пространства са водата и въздуха, където температурите са значително по-приятни. За жалост обаче си оставам сухоземно същество и затова ще си остана здраво стъпила на земята, с малки пътувания във въздуха.

Новините свързани със гражданската авиация не секват, чак се чудя а какво ли се случва с военната. Така или иначе еко вълната отдавна завладя големите авио компании и новините от там са доста горещи. Компанията майка на TUI Travel, Thomson Airways още през май излезе с новината, … прочети целия текст»

Ако се чудите какво да правите тази събота и неделя, имам предложение за вас. На 16 и 17 юли синоптиците предвиждат слънчево и горещо време в повечето градове у нас. За разлика от тях в местността Узана в Стара Планина (над Габрово), времето ще е доста по-прохладно, но пък емоциите и преживяванията там обещават да бъдат наистина горещи. Казано накратко тази събота и неделя ще се проведе Узана Поляна Фест. Инициативата е за първа година и аз искрено й пожелавам успех, защото заявените прояви ще са интересни, не само за хората вълнуващи се от екология, природосъобразен начин на живот и български традиции. Мисля, че всеки който е запазил детското си любопитство и интереса към знания ще си изкара добре на Узана Поляна. А другата по отблъскваща причина да посетите фестивала е хубавата храна и музика, почивката на чист въздух и разнообразните забавления и хора на които ще се натъкнете.
… прочети целия текст»

Любовта към водата и морската шир е също толкова популярна както страха от нея. Едни избират да станат мореплаватели и водолази, а други предпочитат плуването в басейн. Погледнато от друг ъгъл, едните се опитват да опознаят и покорят водната шир отивайки при нея, а другите вкарвайки я в човешките рамки. Същото е положението и с кораловите рифове. Някои отиват да ги видят на живо, а други ги вкарват в дома си. Днес съм подбрала няколко уникални екземпляра от подводния рай на кораловите рифове и морските дълбини. Идеята е простичка, малко радост за окото и лека провокация за мисълта.
… прочети целия текст»

Розовото не винаги е розово

Когато ми кажат “розово” веднага се сещам за малки и не толкова малки момиченца които леко злоупотребяват с този цвят, но това е “американската” асоциация за розово. Друг вариант със същата националност е любов, страст, “Св. Валентин” и пр. Според мен обаче, истинския пример за розово е фламингото и се надявам да успея да ви убедя в това.

Фламингото като животно е супер лудо и любопитно и в никакъв, ама никакъв случай не е … прочети целия текст»

Лятото упорито ни избягва, но това не означава, че не трябва да сме подготвени когато ни връхлети с пълната си сила и с над 30 градусови температури. Нека днешната ни подготовка за истинския летния сезон да започне от очите.

През топлите летни дни поне на мен ми пречат основно две неща: дългата коса и яркото слънце. Кралския колеж по изкуства им е намерил лесното, сдобивайки се с модната прическа може да помогнете на очите си без да вредите на природата. … прочети целия текст»