Архив: май, 2012

Честит Ден на детето! Всъщност 1-ви юни е Международен ден за защита на децата, а от какво да ги защитим, всеки сам да прецени. Аз лично се надявам, че единственото от което трябва да предпазим днес нашите българчета са играчките им.

По-вкусна ли е пластмасата?
Дървото си е дърво, класика – дали го мяташ или дъвчеш все си е дърво. И пластмасата е същата – дали я мяташ или дъвчеш все си е пластмаса. По голямата част, да не кажа 99% от играчките днес са си пластмасови, което е леко притеснително особено в случаите когато се озоват в устата на детето. PVC-то (известно още като поливинилхлорид) звучи доста химично и си е химично. … прочети целия текст»

Привет
Давам старт на седмичния бюлетин „Задни мисли“, който ще е кратка селекция с изровеното през седмицата без задължението да обхваща плътно периода понеделник – неделя. Идеята е да „архивирам“ интересни статии, които си струва да бъдат прочетени, обсъдени и запазени. Ако и на вас ви харесат – чудесно, ако ли не – още по чудесно може да си по разсъждаваме на глас. Предполагам, че част от темите и тезите ще са интересни само за конкретния момент, но който иска да се върне към тях след време – ще знае къде да ги намери.

За днес предлагам тези … прочети целия текст»

Честит празник, честит 24 май! Пожелавам Ви много прочетени книги и реализирани идеи, вдъхновени от тях. И понеже вдъхновението е страхотно нещо, реших да помогна то да ви връхлети и помете.

Основно задължение на една книга, поне според мен е, да ни провокира да мечтаем и да освободим духа си за да иде до такива кътчета на нашето собствено съзнание, за които не сме и подозирали. Не знам дали ще успя да ви причина нещо такова, но поне ще помогна на очите ви да видят такива приказни места в реалността, които няма как да не освободят духа ви и да не ви накарат да помечтаете. Става дума за дървета, които са в основата на живота, те ни дават кислород, вода, почва, храна и книги. Освен това те създават и дом за тялото и за духа. Ето ги и доказателствата, уникални и от цял свят. Добре дошли в дома на дърветата, идеалното място за усамотяване с приятна книга в ръка.
… прочети целия текст»

Аз не съм голям фен на разкрасяващи процедури, но за това пък съм фен на това нещата да се случват по най-естествения и красив начин. И ето на попаднах на една услуга, която максимално отговаря на тези две изисквания – хем природосъобразна, хем красива. Какво ще кажете за педикюр оформен от малки нежни рибки. Цамбурвате краката във водата и рибките започват да се хранят с вашата умряла кожа от ходилата.

Само си представете гъдилкащото им докосване. Луда работа наистина. Тъкмо се въодушевих от идеята и ето на … прочети целия текст»

След пролетното почистване категорично се наложи извода. че за един ден боклука няма да изчезне. Следователно трябва да прибегнем към по-голяма изобретателност и да погледнем по сериозно на идеята за повторна употреба на всичко онова, което в момента изхвърляме. Ако имате някакви колебания по въпроса веднага привежда в подкрепа два силни довода.

15 220 евро на ден: България заедно с още 3 държави членки отива на Съд пред Европейския съюз, защото не са спазени сроковете за привеждане на законодателството ни с Рамковите директиви за отпадъците. Бла, бла, бла. Обаче … прочети целия текст»

Чудех се дали изобщо да подхващам темата: “Каква я свърших тази година с чистенето”, обаче се оказа че има смисъл. Тази година с колегите се организирахме и в събота 12 май се включихме в кампанията “Да изчистим България за един ден”. Идеята беше да се изчисти около офиса, който се намира в морската градина. Признавам си първоначално бях много скептична, все пак всяка година Община Варна отделя не малко средства за поддръжка на Морската градина, която не изглежда никак зле. Обаче под лъскавия цeлофан мирише на гнило. Всъщност бях в дълбока заблуда и работа имаше достатъчно. … прочети целия текст»

Да издоиш вода от въздуха

Имаме си вятър, имаме си и вода. Обаче до кога ще имаме второто не е никак ясно, предвид факта че сме затънали в боклук, който бавно но сигорно се просмуква в ежедневието ни, а може би и във водата. Е аз все още си пия чешмянаката и се надявам това да си остане така, точно за това в събота се каня да поспортувам малко популярния спорт – събиране и разделно изхвърляне на боклук. В случай, обаче че с вас не успеем да изчистим цялата страна, остава опасноста все някога големите “производители” на минерална вода да направят и мен и вас техен редовен клиент, наистина всичко може да се случи и за това човек е хубаво да е подготвен. Трябва да сме информирани и в крак с технологичните новости.
… прочети целия текст»

Вярно е, че вече не сме деца, но пък няма възраст която да забранява мечтите. Сигурно си спомняте приказката за шапка невидимка или пък вълшебното наметало на Хари Потър което действаше по същия начин. Е, мисли ли ли сте какво бихте направили, ако имате подобна вълшебна вещ? Помислете си добре, защото приказките почват да оживяват.

Пристрастена съм към животните и то в техния жив вариант, … прочети целия текст»

Вече сме месец май и всички са на вълна “Пролетно почистване”, “Да изчистим България за един ден” и прочие. Тази вълна си е наистина супер, дано да я яхнат колкото може повече хора, въоръжени с целеустременост и най-вече чували. Наистина един чудесен повод да дадем пример на съседите които “мизерстват”, а на останалите да покажем за какво служат цветните контейнери и кой боклук в кой цвят отива. Демонстрациите никога не са излишни, така че се оставете на актьорските си умения и нека силата бъде с вас ;). До тук с боклука, сега към нещо също толкова ужасно, което отново заедно можем да променим.
… прочети целия текст»