Архив: юли, 2012

Две седмици светът е олимпиада. Е поне се надявам да е така, защото спорта е нещо страхотно, а олимпийския дух нещо което всеки трябва да усети и осмисли по свой си личен начин. Моят начин на тези олимпийски игри е, чрез сградите, които са не просто устойчиви (не става дума за здрави нали, а за това че са “умни”), те са пример за това как спорта може да намери своето естествено продължение във всяка сфера на нашия живот включително и в архитектурата. Уникално изненадана бях, как сградите са проектирани в пълна хармония със спорта, който ще подслонят, така както трябва да бъде проектирано винаги и всичко – с идея и в синхрон с този който ще обитава.

Тъй като съм голям фен на придвижването по екологичен начин … прочети целия текст»

Жегавите летни дни са пред нас. Сигурно и те ще отминат неусетно, като цялото лято, но не трябва да се натъжава. Напротив, трябва да мислим колкото можем по-свежо и зелено. Признавам напоследък малко ми тежи ходенето пеш или въртенето на велосипедните педали в горещите часове от деня. И все по-често се прокрадва мисълта да ползвам моя зелен автомобил. Всъщност единственото зелено нещо в него е цветът му, но както се оказва това лесно може да бъде променено. Ето няколко идеи как да раззелените ежедневието си и по-конкретно вашия личен автомобил. А при желание може и този на съседа 😉


… прочети целия текст»

Привет, привет. Седмицата едва започна а интересните събития врят и кипят наоколо – новини, срещи, концерти. Това е отправната точка днес. Както винаги идеята е всеки да намери нещичко за себе си. Започвам с новините от света на технологиите. Няма нищо стряскащо, защото иде реч за ново поколение батерии, което може значително да улесни живота на всички ни. Става дума за въздушно-литиеви батерии, за мое голямо съжаление това не са батерии които са част от въздуха и са наразположение на всякъде. Всъщност използват въздух за да съхранят енергията и уникалното е, че задържат електродите супер дълго време. Така например с тях може да се кара електормобил в продължение на 800км. Вижте малко повече на непрофесионално ниво, ето тук.

Пак в посока предстоящи интересни неща, но този път в по … прочети целия текст»


Сещате ли се за фонокартите, а преди тях – обикновените телефони с монети? Ех романтика от отминалите дни. Днес, в ерата на мобилните технологии все още по улиците ни се срещат не малко изоставени телефонни кабинки. Те от своя страна отказват да изчезнат от само себе си и за това е време да помислим как да им вдъхнем нов живот – все пак сме в епохата на reuse-ването. Преди време бях споделила примера на Ню Йорк, където изоставените улични телефони … прочети целия текст»

Най-тъмно е преди изгрев

Когато говорим за бедствия и катаклизми е тъжно, когато говорим за нетърпимост помежду ни е отвратително. Ако природата ни учи да се обединяваме срещу „капризите“ й, то жестокостта на хора срещу други хора трябва да ни научи да бъдем по-добри. Крайно време е бе хора … стига с тази омраза! Надявам се това да е последната гадост, да е най-тъмния момент и толкова.

Тази седмица в Ню Йорк ще открият първата сграда, която напълно задоволява нуждата си от енергия от фотоволтаици. Честито на нюйоркчани! Града в лицето на своята управа разбира се, е поел ангажимента до 2030г. да намали количеството на изхвърляните въглеродни емисии с 30%. Част от плана за реализирането на тази сериозна цел включва изграждането и/или модифицирането на част от сградите така щото да могат сами да си произвеждат нужната им енергия използвайки слънчеви колектори.


… прочети целия текст»

Тази година за пръв път чух за “Син флаг”. Тези от вас които са грамотни по темата могат да прескочат първия абзац, а за останалите колеги нека поясня: Син флаг е екологична награда която се присъжда на плажове и яхтени пристанища. Идеята тръгва от Франция където през 1985г. се създава Фондация за екологично образование (FEE – Foundation for Environmental Education). Днес във фондацията членуват 64 държави с техните национални звена. България има своето Българско движение “Син флаг” от 1993г.

Отличието обаче не се дава само за плажове и пристанища, присъжда се още на кораби и кораби за наблюдение на китове. Ние за съжаление освен плажовете си имаме и само едно пристанище тази година – Пристанище “Диневи”. Да се надяваме, че просто другите нашенски яхтостоянки са се разсеяли и са пропуснали да кандидатстват. Иначе и през 2012г. първенеца в световен мащаб е ….. тара ра ра рам … прочети целия текст»

Понеделник е и ни предстои една наистина гореща седмица. Обичайно производителността ми на труд спада право пропорционално на покачването на температурите. Щом се очакват горещини от 40 C, значи мързела ще скочи с точно 40%. Ако и при вас нещата са сходни предлагам да запълним времето с малко луди научни новини изскочили от дебрите на университетските лаборатории. Мястото е University of South Carolina, а в ролята на “лудите учени” са Xiaodong Li и Lihong Bao. Въпросните съмнителни научни субекти, работят успешно върху идеята обикновената памучна тениска да може да захранва мобилния ни телефон или каквото си решим. … прочети целия текст»

Кулинария от и на поляната

Тази седмица май ми се е отворил апетита, може би е от протестите или от свежата понеделнична закуска. Нали апетита идвал с яденето, та да видим как ще продължи кулинарната епопея в eko-exo. Днешните предложения може да изпробвате още тази събота или неделя, а ако ви хареса и събота и неделя. Това от което се нуждаете е барбекю и зеленчуци. До преди не много отдавна винаги когато нощувахме на открито задължително правехме огън и скара, с меса разбира се. После съвсем спонтанно решихме да спрем месото в нашето скромно семейство и точно в този момент установих, че нищо не съм знаела до сега за готвенето на скара. Тиквички, патладжан, лук, кашкавал, домати, царевица, зеленчукови шишчета … невероятна палитра от вкусове. А ако прибавим и различен дресинг, нещата стават невъзможно по-разнообразни от така познатото месо. Не ви агитирам да спрете месото тъпо е, всеки сам си ги решава тези неща, но ви агитирам да експериментирате със скарата и да поглезите небцето.
… прочети целия текст»

Менюто с главно „М“

Всеки понеделник трябва да е като закуска: Свеж, тонизиращ и даващ сили за цялата седмица. Е днешният понеделник ще е наистина вкусен и даващ сили с рецепта за най-здравословното меню, което може да изпробвате още тази седмица. След като Европейската агенция по безопасност на храните събра 44 000 предложения за най-здравословните хранителни вещества, тя успя да избере 222 от тях и да ги определи като най-полезните. А след като човек разполага с тези 222 най-здравословни и ценни хранителни вещества останалото е лесно, особено ако си “Leatherhead Food Research”. За една седмица екипа на независимата английска организация за изследване, стандартизиране и нововъведения в областта на храните разработи най-здравословното меню, което за разлика от повечето полезни неща звучи доста вкусно. … прочети целия текст»